kalian yg sy hargai

tHe wOrLd aS i sEe iT, mY wOrLd aS i eXprEss iT

Monday, November 22

what a perfect holiday

since the first week i was at upm, i was waiting for the holiday, i mean a loooong one so that i can spend all the day long to play around with my lilttle sis, teasing  my mom around, finishing all my novels, enjoying a lots of hong kong or english movies n wat so eva juz to released my tension,

but things doesn't goes as i expected....

its because im too lazy to find a good novels to read,
to lazy to find a good movie ( until i had to replay the same movie for a few days),
to lazy to do this,
to lazy to do that,
n bla..bla..bla...

so i decided to spend all the time in front of my lappy,
doing blogwalking, stalking people page ( on facebook),
n wat so eva,

its really surprising when there's a lot of blogger boy ( i never expect about it)
i think its only a girls who loves to sit in front of lappy n writing a blog while the boys will prefer more on enjoying the games,

sooo..the conclusion is....i'm shock!
that's all, hehe
hah?

Sunday, November 21

India?

today is a great day for me!!
why?
my auntie is goin to India,
i'm not goin but i do really2 happy cos...
they got makan2 at my auntie house (my cousin actually),
dat's y i'm happy,hihi
my auntie n my cousin is really good in cookin but the part that i like most is the candy that she will give to the guests, it is a laddo!!!
do u know wat it is? i also dunno much about it,
but i know laddo is indian sweet n i really like it :-)
y? i dunno. i juz luv it. haha LoL

here is laddo, got it from internet :-)

i also meet lots of cute baby,
i cubit2 pipi diorang coz they r tooooo cute,
also enjoyin watchin badminton match on TV!

on 10 pm my father ask me to go home!
i want to finish watchin KooTan!
but i hv to go home,
(for sure i cant enjoy all the moment)

on the way back,
got a messages from my cousin,
msg : mah mlysia got 24, indo 26, hv to go to next set, pray fo them,

waa!! pity on KooTan,
they must be frust bcoz i didn't watchin them playin...
haha full of myself,

but the result is, Malaysia got Silver medal,
congrates to them, (at least they r figtin rite?)
although i'm frustrated,
but i still njoyin the laddo, hehe

KooTan
when two person became one!
i'm Malaysian n luv all the Malaysian

Saturday, November 20

Kembali ke Sekolah?

19 November 2010,
seronok sgt2...
meema, ieya, n ima was going back to school!!!
owh what a short day but full of sweet memories, hehe (syok sendiri)
pagi-pagi lagi (7 am) mah dh terpacak kt depan pasar sambil tunggu ima n ieya,

selepas lebih satu  jam penantian, ima n ieya un muncullah...
nmpk je ima n ieya, mah peluk kuat2 sampai semua org kt kawasan pasar uh tgok, but mah xkesah coz mah rindu diorang sgt2, (last jmpe ieya n ima time wat bbq kt umah ana),

kemudian, aktiviti pertama ialah....makan kt pasar!
sepinggan nasi lemak sambal kerang  n secawan teh ais,
yg penting?
borak! haha

lepas tue terus menuju ke arah pasar mini Kiat Seong,
beli komik, but rase kekurangan kerana uncle Kiat Seong dh meninggalkan dunia ini,
rindu pulak nk tngok muke die walaupun dulu xpernah berkomunikasi pun dengan uncle KS,
huhu

masuk je kawasan sekolah, yg paling ketara sekali ialah,
byk pokok dh kena tebang,
sedih sgt sebab kawasan sekolah dh jadi panas terik,
x macam dulu2 redup je suasana plus byk daun2 berguguran...haha
nostalgia sungguh,

lepas tue menuju ke arah bilik guru,
semua cekgu yg sempat kitowg jmpe msti tanye benda yg same,
study ape skang? study kt mane?
hehe segan silu je nk jwb,, almaklumlah otak saye bukan geliga sgt, huhu

tapi yg best sgt ialah, dpt nasihat dari guru-guru yg dirindui,
terutama pn normah busu rerah n pn zaidah,
setiap patah perkataan yg keluar dari mulut diorang,
memang sgt2 membakar jiwa dan semangat muda saya,
haha, merepek

masa kitorang dtg tue, pn zaidah ade kelas,
tapi masuh sanggup nk layan kitorang,
n bile mintak satu gamba dari cekgu,
respon nye sgt2 baek! waa!!!
cekgu memang sporting! serious, saye rindu sgt2 isu berbangkit dlm kelas cekgu,

hmm....tetapi mase amat mencemburu kami, ima ade temujanji dengan doktor gigi,
so diorang kena berundur diri,
sebelum balik, ieya belanja aiskrim, hmm...tringat zaman dulu2 hik3 (prasan)
meema xnk wish gudbye kt ieya n ima,
coz i prayed everyday that only Allah can separate us,
so mah pun wish " see ya, "
huhu sedyh sgt2 but i smile n thanked to them,
coz willing to sacrifice their short holiday to see me :-)


p/s : antara saat-saat  yg mah takkan lupakan ialah,
pn normah menadah tangan dan berdoa,
meema n ima aminkan, sgt2 menyentuh prasaan,
ieya, we luv u, very2 much! swear!

Monday, November 15

kata hati 1

life is hard my dear,
dats why Allah plih kite ntok jadi khalifah dibumiNya,
tentu ada keistimwaan dalam ciptaanNya yg bergelar manusia smpi kita dikatakan sebaik-baik ciptaan dalam kalamNya,
bukan sekali, malah berkali2 Dia berfiman....
sesungguhnya kalian adalah sebaik2 ummat,
kita sebaik2 ummat, sahabatku...
semoga kita berjaya mencari kekuatan dan keistimewaan dalam diri kita ntok meletakkan diri ini sebagai sebaik-baik ummat,
x semestinya kelebihan itu adalah kepandaian atau kebijaksanaan,
boleh jadi kita istimewa kerana kebaikan kita dalam membantu org lain, atau ketaatan kita dlm mentaati perintahNya,

bila kita diuji dgn ketidakpandaian (spt yg melanda ummat islam masa kini n yg melanda meema),
bersabarlah,
masanya blm tiba,
usaha kita masih diperlukan,
kerana DIA, syg n sgt2 syg kpd kita,
DIA mahukn kita untuk semakin tunduk dan kembali padaNYa,
LA TAHZAN ya sadiqati....:-)

doakan saya wahai sahabat,
sama2lah awk dan saya muhasabah diri....

fenomena exam

Time meema bace artikel niehh, memang senyum sensorang larh, sebab terase kena kt batang hidung sendiri.... jom try tengok, ade x gejala2 nieh kt kowg sume...

check it out!
Symptom symptom student bila final exam minggu depan. Rasenye 40% dr ini adalah ape yg sy buat.

1. Membaca tanpa menghiraukan sekeliling. Yang kepoh jadi pendiam. (orang masuk keluar bilik pun tak perasan, kalau orang tanya pun muka pandang nota je, jawab pon nak tak nak. Kalau jalan.jalan tersepak batu tu, reaksi dia lambat sikit. Sebab otak full load )

2. Membaca dengan kadar yang cepat. (entah faham ke tak belakang kira, sebab nak jawab subjektif, hentam pon boleh, yang penting ada point nak goreng )

3. Nak turun café tu fikir 2,3 kali. Tak pun sekali sehari je. Tu pun bungkus.cepat. jimat masa makan kat bilik. Sambil makan boleh membaca apa yg patut.

4. Time nak exam baru laaa nak full semayang(harap2 sahabat disini tak begini la). Solat sunat sampai nak batal air sembahyang. Doa macam.macam. (dan.dan. tapi alhamdulillah)

5. Agak yang nak mereng tu start la nak bukak mp3 volume paling sakit telinga. Tapi time ni memang tak sakit telinga. Sebab sakit otak lebih dari sakit telinga.

6. Masa tidur pon boleh terbayang-bayang yang baca tadi(ada tu siap ambik handout letak tepi bantal. Moga-moga dapat buat daya serapan terus lagi bagus.

7. Masa borak dengan kawan pun cakap pasal pelajaran je. (ni part tak leh blah la. Time mandi pun ada yang tanya-tanya. Dahsyat.)
8. Kalau main message tu balas sikit.sikit je. Pendek pendek. Tak de mase nak fikir taip panjang.panjang.

9. Sebab nak exam duduk dalam bilik je. Mengadap handout, buku, nota.nota. (jadi beruang kutub, sampai rambut serabai pon tak perasan) selalunye merayau g bilik orang. Tak pun kluar. G main bowling lah. Tgk wayang lah. Pantang ade mase terluang.
Nak buang sampah pun terbawak pen. (ni kes cuak sangat ni)

10. Agak2 stok megi tu habis kot untuk orang yang gila study. Jimat masa nak turun café masak air je pastu letak megi. Nak budak pandai sikit tak makan megi. Minum milo. Makan biskut hup seng ke, nestum ke. Roti memang dah prepare dah. Suruh mmber beli.

11. Nak bukak facebook rasa tak senang gila. Perghh. Membazir.masa. (time ni memang tertekan gila. Kena berperang dengan diri sendiri nak bukak facebook, formspring,blog . Sebab laptop depan mata. Kabel/wifi kat sebelah je. Exam minggu depan. Nanti duduk depan facebook memang buku OFF9 terus.)

12. Time ni ah baru bukak buku tebal. Bukak kamus tu yang tak tahan tu. Masa lecture dulu tak faham tak de hati pulak nak bukak kamus kan. ;P

13. Asyik-asyik tengok jam je. Sampai tak cukup jam handphone, jam tangan. Tanya lagi mmber sebelah. Haihhh. Keliru sangat budak nih.

14. Stok Nescafe, kopi tongkat ali, kopi mak dara, cucu dara semua memang ade lah. Nak stay up.

15. Hah. Ni memang sure. Meja studi bersepah gila. Mana dengan highlighternya. Pen biru, hitam , merah. Kertas-kertas memang confirm bersepah punya. Agak2 ade nota yang hilang tu mula nak naik angin. Buku semua terbukak. Kalau ada buku tambahan dari library tu semua nak dibukaknya serentak. Ada tu 4,5 buku serentak bukak.

16. Masa ni lah status facebook, blog “mintak maaf. Doakan exam nanti”

17. Muka blurr je. Sebab otak dah full tank. Makan sorang-sorang pon dah tak heran. Sebab tak nak membazir mase lepak ramai-ramai. Nanti ade je bende nk borak.

18. Kalau nak cakap pon tersasul-sasul. Salah cakap. Pastu cakap benda merepek je. Muka dah la cam zombie. Cakap merepek.repek sebab otak fikit handout, nota tak baca lagi vs nak jalan-jalan. Nak borak.borak. sampai satu tahap rasa nak rebus buku dengan handout semua. lagi merepek die cakap sebenarnye, lagi banyak topic die tak cover tu.

19. Time ni jugak lah baru terfikir kenapa lah aku tak study awal2. Kan senang. Haihh. Pastu ada pulak yang buat azam untuk semester depan. Tak nak buat dah macam sem sekarang. *padahal tiap2 sem azam sama. Tak berubah gak. Tak pun menjadi semangat dia masa awal sem je. Sampai minggu ketiga dah hancusss.

amacam?
same x? same x?
apepon, harap2 yg no 19 tue, xterjadi larh kt kite en?
together we perform 4 d next sem, wokeyh?

Sunday, November 14

Kem Kepimpinan Mahasiswa -17

last two week, one of my friends gv me a form ntok participate dlm kem kepimpinan mahasiswa siri ke-17,
firstly, ragu2 jugak nak isi form tue, but when my friends said, " ma, isi jek, dpt atau x dpt, we think bout it later,"
maka saye pun isi larh borang tersebut n anta kat kak jiah, one of d mtm at thirteen,
few days later,
kena panggil untuk interview, cuak sgt2 coz i never been to an interview before, but still hv to go, huhu
few hours before interview, everyone is busy memorising all the facts about upm n thirteen

when i was in the room, there are 5 of us, 4 asasian n one degree boys,
pergh, time dengar die jwb segala soalan yg diberin memang cuak sgt2 larh coz jawapan abg uh memang tiptop sgt2 (in my opinion larh),

pas kuar dari blik interview uh, rase lega sgt2 cam baru abes jawab exam,
then, tros dpt msg...from one of my beloved cousin,
(actually i only realise bout d message one hour after that)

msg : meema, ko g interview kkm er?
mind said : uik mane dye tau nieh? (since i keep it as a secret from my family)
reply : interview kkm menda?

msg : ko jgn pura xtau, member ngga inform ngga tdi, he said ko nk jadi mtm?
reply : no larh, ma try my luck je,

msg : r u serious to be n mtm? susah tau ma, byk keje, xtkot ganggu study er?
reply : no worry larh, i'm not serious larh,

msg : later if u be an mtm u dun forget bout study tau, ngok,

hmm... tu larh cousin aq yg byk informer kt upm, smpikn aq g interview tu un, dye dpt tau dalam sekelip mata,huish, but he promise me not to tell my ummi n baba, ( if they know bout it, parah)

then, on 13nov,
i got a message : (at 1 am, k?)
tahniah anda berjaya ke kkm (i make it short, k?)

aq un tatw ape prasaan aq time tue, but sronok gak larh....dapat blaja benda baru,
so, plz do pray for me for that camp, k?

ngga @ inam wif jamnapari?
if u need jamnapri, plz do call him