kalian yg sy hargai

tHe wOrLd aS i sEe iT, mY wOrLd aS i eXprEss iT

Saturday, December 31

peneman kanan kiri

sepanjang dua tahun bergelar warga upm,
ini kali yg pertama saya kira,
menghabiskan sisa -sisa study week yg ada,
di syurga dunia saya,

salman dan aslam,
jadi peneman kanan dan kiri,
subuh harus digerak,
dan lepas menggerakkan subuh mereka,
aq yg ta bergerk-gerak,


ini jam saya yg dipinjam adik bujang saya +.+
memang kreatif cara kau letak jam tu kan?

mah, malam ni aku teman kau studi?
kenapa adik aku jadi baik hati?
jangan dilayan mah, dia nk berPES sampai pagi, salman menyampuk dari tepi,

duaribuduabelas yg bakal menjelma,
wahai hati, kuat dan matanglah, 

aku tidak merasakan bahawa setiap tahun yg baru itu,
harus disertai dengan azam dan tekad yg serba baru,
cukup sekadar mejadi penanda aras akan kematangan amalan dan hati ini berbanding tahun yg lalu,


Wednesday, December 28

membazir masa di gabai

dua kali ta jadi nk naik broga,
sampai pengarah program dah tarik muka,
tanak ajak korang jalan-jalan dah katanya,
last-last sg gabai juga yang kau bwk kitorang semua,
nak luangkan masa bersama keluarga disamping merelease tension bekerja,
itu kata mereka-mereka,


atok bwk kami mendaki sampai ke puncak,
alih-alih dia ajak turun, 
ramai lelaki, ta sesuai untuk korang nak mandi, 
sengih sendiri bila atok jadi prihatin sebegitu sekali,


sekejap-sekejap kita nak berhenti,
masing-masing memag dah ta terbawak diri,
mengah sangat membilang anak tangga,


air sangat deras, ta sesuai nak bersuka ria,
inikan musim hujan, kata akak sekretari,
bukan musim hujan, ini musim ta menentu, atok bising sepanjang perjalanan


ini tukang bakar-bakar buat isi perut kami,


sementara menunggu mak-mak tiri menyiapkan hidangan,
terpaksa mengunyah kudapan buat alas perut,
  

ini atok yg bising sepanjang perjalanan dari upm ke gabai,
almaklumlah dia seorang lelaki dlm kereta kami, *sesat,tadesapesudi terimadia^^
dia sekadar beberapa minit membasahkan badan, 
selebihnya duduk menyelesaikan urusan pekerjaan, haha


"hah, meema tangkap gambar sape tu?"kena sergah dgn abg hafizm,
memang aq nk tgkp gambar ko sorang jeeee, hehe



akak sekretari memang sgt osem bila potong tembikai guna parang,


acara terakhir sebelum aku mengundur diri,
ini lah gunanya, kami main conteng-conteng tempohari,
tapi gambar semua not-so-happy family tade dalam koleksi,^^
kena tunggu abg bawang upload dulu, baru boleh kongsi


tepat jam dua kami-kami undur diri,
esaimen yg membunuh sedang menanti,
yang lain masih disitu, sambung mandi-mandi,
ini minggu study sebetulnya,
namun kami gagahkan diri menyokong program abg tp,
kang dia merajuk tanak jadi tp lagi, siapa mau ganti? haha

akak bisikan hati, jangan jeles dgn kami,
lain kali kita pergi bawak akak sekali,
untuk yg ta sudi join sekaki, mungkin saya kena pujuk lebih lagi,
owh utk abg long kami, jgn lupa cekolet dari langkawi, haha

kak farhana, abg fahmi, kak syazwani, kak ermelia, 
abg alip, kak su, abg hafizm, kak hawa,
azwan azhari, kak aien, arif rajab, hajar karim,
akak kecik, abg bawang, daus rabun, abg hafis,
kak aina, paan zakaria, saoxy partner sehidup semati,
nizam, paku, petak, ibu, kak jida n kak pila,

terima kasih untuk semuanya,
final exam kena skor gila-gila,
dan kemudian sambung ber'kpo' untuk kali kedua, haih +.+

Tuesday, December 27

main conteng-conteng

cadang nye sekadar nk print nota,
alih-alih kena tahan dengan petak,
untunglah ade org yg nk teman,
klu x memang aq ta dpt bertahan,
duk dengan diorang2 ni memang boleh straight sampai tampoi,


nanti boleh lah kita tangkap gambar reramai, kata abg tp
kita buat lawa2 simpan utk tahun depan, kata abg dobi 
memang best sgt smpi nk simpan utk tahun depan, kata abg petak,


terserlah kesengalan abg tp malam itu,
dia dah bukak pelikat dia, harap maklum,
songkok itu bukan dusta belaka, itu memang dia punya,


dan abg petak asyik gelak terbahak-bahak,
walaupun semua yg dia ckp meng'hambar'kan diri sendiri,


ini tukang lukis banner, yg asyik merungut,
paksa dalam rela,
nota akaun sedang menanti katanya,
tros terkenang biskut kilat di bilik,


satu jam setengah,
siap sempurna semuanya,
kuning, oren, hijau, da macam banner utk tadika, kata abg petak
dan tentunya ketawa dihujung dialognya,


ada yg berkata,
gambar akan berbicara saat lida kelu untuk berkata-kata, 
haha, bermadah dimalam hari,
maaf saya rindu sama ini cawan kopi ^^

Wednesday, December 21

bilang hari 2

its wednesday,
hari tanpa kuliah adalah membosankan,
siapa setuju tapayah angkat tgn, *bkn aq nmpk pun

menggagahkan diri menghabiskan nota kenegaraan,
the longest subject i ever had,
organic chem time foundation dulu pun ta sebosan subject ni kot,
baca buku 30 min, online 45 min,
gud. awesome. superb.
pointer aq sem ni allah  je lah yg bleh tolong,

n enjoying lily nadia and her gang,
well inche vampire tgh berhempas pulas nk final, hehe
memang lambat lg la nak abes citer tu kan,
heh, sudah nye aku akan kembali kebosanan,
pst inche vampire, ni bukan pujian, ok? haha ^^

heh, memang post yg sgt merapu kan,
well kebosanan sementara menanti jam sebelas,
nak perah otak kt kala jengking lak pas nie,

yup, but kitkat aku da abes,
weekend ni mungkin kena restock balek,
study week is approaching n sgt cuak,
my first study week without coursemate to review together,
heh, klu dulu biology un ade yg nk teman bace,
sumpah mengade,
till then, salam alaik,


Monday, December 19

kisah satu malam #2

setiap kali ajak makan, 
memang maeps je la yg biskut cadangkan,
dan zhu di ckp asal dekat sgt?
jomla pegi janda baek, 
heh, memang kitorang blm kawen ko da ajak men'janda',
sehari sebelum pun bdk lanskap da tau kite punye plan,
siap post dlm blog lagi,
kurang sudah efek surprise,
ah, kesah ape?
janji ada kita-kita aje,
zhu di, biskut, warna, si comel, kopi dan warna,
heh, see????
warna pun ade malam tu, 
 dompet yang kurus dilupakan buat seketika, ^^




tiga tukang masak, tiga tukang makan,
pembahagian yg sgt adilkan, 


ade yg menitiskan airmata malam itu,
makin jauh nak pergi,
kalau jauh itu bisa buat aku merindu,
apa salahnya? erk,



ade yg berbicara, 
seronok tgk kalian, ibarat sebuah keluarga bahagia,
entah. angkat bahu. geleng laju-laju. mungkin. tuduk kepala. menung jauh.
terkadang kau kakak aku, terkadang kau adik manjaku,
terkadang kau abang aku, terkadang kau adik sengalku,

sem satu da mula melabuh tirai,
ini masa untuk berperang dengan buku dan nota,
warna dan si comel sibuk nk mendaftar sama,
yg biskut prihatin mengarah zhu di bercalculus,
bdk lanskap ada froggy yg teman,
kira-kira aq juga yg keseorangan,
mungkin kena ajak adek teman lagi? haih. +.+


*bukan ta mahu dengar, cuma ta kuat untuk dengar,
.
aku sedang mempersiapkan diri, 
untuk kejutan yang lebih besar nanti,
bila saatnya kita sama-sama tidak pasti,
tapi aku sudah berjanji,
dan sedaya mungkin tidak akan aku mungkiri,

____________________________________
duahariduamalamtanpaliputaninternet,
garagarahumairabawabroadbandjauhjauh
akaljadipendekbilanakexam


Wednesday, December 14

kisah satu malam

bukan jauh mana pun,
tapi tetap sesat jugak,
maaf lah kalian semua,
tunjuk jalan memang bukan aq orgnya,
heh, tapi kita sampai jugak kan?
dr farhanah, terimalah kasih hamba, ^^


tiba-tiba tu memang cara kita semua kn?
untunglah budak lanskap tu x sibuk, 
kalau x? mana cukup kuota kan?


ini tukang bwk,
kak long kau, memang kak long kitorang jugak,
terima kasih zhu di, 


ini tukang penuhkan kereta,
kat tembok pun korang nk berposing
sementara tunggu kain kering, hehe
 nasib kita ta jelajah putrajaya malam tu kan?

"trima kasih tau korang,"
trima kasih kt kau sebetulnya,
sekurang-kurangnya kami tahu,
yg kau masih punya masa untuk bersama-sama,
dan memang selalu warna jugak yg takde,
org dh berkeluarga memang sibuk sedikit, xgitu? ^_^

terkadang hati ini terdetik,
jika tiada perkara yg menyatukan kita bersama,
apakah aku akn menjadi sang pungguk yg rindukan bulan-bulannya?

__________________________________
get ready for final!!
two weeks ahead,

Sunday, December 11

qkk 2101


its baksis dude,
baksis, heh.
finally its over,
as usual, report time, :P








baksis should be the best class i ever had for this sem,
tapi klu aq syok sendiri pun,
ta boleh jugak kn?


syarina, anggun, meema, laisha, liyana, syazwina,
unit cenderamata dan hadiah,
heh, dari Mapas, Gongxi@13, KPO, sampailah damdamdoom@13,
memang unit cenderamata dan hadiah je lah yg aq dpt,
+.+

Friday, December 9

kopi pasta : kau


tengok nama kau pun dah buat aku termenung
tu belum tengok tuan punya badan lagi
kau dah lain
ada masalah ke?
atau
dah tak sudi jadi kawan aku?
kadang kadang sakit jugak hati aku
cari aku bila kau nak je
nasib baik kau kawan aku
penat la aku nak layan kau yang macam macam ni
aku bukan merungut
cuma aku sikit terkilan
dah la
pergi main jauh jauh
jangan tambah sedih aku lagi
*merajuk pun tak guna,bukannya kau tahu.membazir perasaan sendiri je.teet.*

patung barbie

semakin hari dilalui, semakin kenangan itu dirindui,
kalau dulu korang lah patung barbie,
sekarang dah bisa 'guard' kanan kiri,
kalau dulu asyik tanya itu ini,
sekarang dh bisa buat sendiri,
kalau dulu asyik ikut sana sini,
sekarang dah bisa buat haluan sendiri,

sebelas tahun allah pinjamkan kalian,
ya allah peliharalah mereka dibawah lembayung rahmatMU,
pandang mereka dgn pandangan rahmatMU,

ambiklah,
 semua yg aq hormat, sayang dan sanjung,
gantikan dgn yang lain, 
aq takkan berduka,
wahai hati, syukurlah
la'in syakartum la'azidannakum, betul kan mah?
ygdahpergijauhsebelumsempatsayangterucap


Thursday, December 8

how can?



How can she be so beautiful?
With loose cloths,
All over her carefully concealed body,

While others seek to display,
She seeks to hide,
To conceal that which she has-
So how can she be so beautiful?

_____________________________________________________________________________
How can she be so beautiful?
With loose cloths,
All over her carefully concealed body,
Like some glistening
Shield to keep her safe,
She shows none of her secrets
She guards them,
Keeping them close
So that none may see
Or touch
Or know
Or even guess
At what she has.
The cloths on her
head and body
Are mantles of
Perfect faith.
So beautiful,
So wonderful,
So utterly hidden.

While others seek to display,
She seeks to hide,
To conceal that which she has-
So how can she be so beautiful?
No make up touches her
Lips
Or cheeks
Yet she is more beautiful
Than any model in New York
Or sweet sweet Paris.
Few look at her-
Rarely taking a second glance
For tempting flesh is not bared
By her
But if one took that forbidden second glance,
One would catch sight
Of sweet enduring
Humility and grace, caught within
Her spell-binding eyes.
One would get lost in the curves of
Her upturned lips,
Turned in a friendly smile.

Monday, December 5

bilang hari

tengok kalendar,
pangkah besar-besar, 4 disember dah berlalu,
its 5 disember today, seminggu sudah nie,
TiTas da boleh bernafas lega,
Etnik da mula mengundur kan diri,
kenegaraan masih satu yg menanti,
HaLaL jumaat ni percaturannya,
BbI memang takkan habis dgn esaimen syok sendiri, heh ^^


tekan button like tiga kali,
sem 2 da mula melambai-lambai,
semoga dipermudahkan Allah,
penat da pg kls sorang2 kata biskut kilat,
aq pun terangguk-angguk,
sem ni pun kita daftar subjek sesame ay?
dan aq terangguk-angguk lagi,

heh, mcm ta byase?
tapayah nk update status sepuluh kali lah,
bukan kau seorang student upm kot,
sistem manusia mesti ada baik buruknya kan?
#macamcakapdepancermin,

barakallahu lakuma

post lewat dua hari,

yang suap bila kami malas nak makan,
yang angkat bila kami tertidur kt depan,
yang tuam bila kami pakat nak demam,
yang bebel bila kami sepahkan,
yang rotan bila kami buat kesalahan,
yang puji bila kami buat kebaikan,

untuk ummi dan baba,

selamat ulang tahun perkahwinan yang ke2*,
moga allah merahmati kalian sentiasa,
sepanjang kebersamaan kalian,
terima kasih untuk dahi yg dikerutkan,
terima kasih untuk senyum yg diukirkan,
terima kasih untuk rotan yg mengingatkan,
terima kasih untuk pelukcium yg menghangatkan,
terima kasih untuk marah yg memperbetulkan,
terima kasih untuk masa yg dihabiskan,

terima kasih sebab bg azwar untuk teman berguru,
terima kasih sebab bg humairah untuk teman mengadu hati,
terima kasih sebab bg salman untuk teman memotivasi,
terima kasih sebab bg aslam untuk teman meronda sanasini,
terima kasih sebab bg durrah untuk teman berperang lidah,
terima kasih sebab bg ira n ila untuk jadi 'anak patung barbie',
terima kasih sebab bg ana kecil untuk teman dibuli,
terima kasih sebab bg paan kecil untuk teman bergaduh harihari,
terima kasih sebab bg mamat kecil untuk teman maen lari-lari,

sejauh mana perjalanan ini masih belum pasti,
yang pasti sepanjang perjalanan itu,
saya akan perlukan baba dan ummi,


#gambar ni ohsem ^^

Friday, December 2

angry bird hardisk casing

post istimewa untuk org yg setia,
setia menunggu saya menyiapkan ini,


zaman sekarang ni, semua benda pun nk di'pakai'kan baju kan?
hehe ^^


pinjam hardisk ainaa razib untuk buat ukuran,
harap-harap muatlah,
buat afifah, 
maaf sebab terlewat sedikit, 
eh, 
terlewat banyak,
terima kasih sebab sudi mengiktiraf hasil tangan saya, hihi
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
baksis kena pinda lagi +.+




Thursday, December 1

hey december, hello january, erk final? =.='

masa berkuliah semakin kurang,
kena tumpukan sedikit perhatian untuk menyiapkan esaimen,
lebih banyak masa bersama teman sebillik buat sementara ini,


oh, ini esaimen baksis, syakira punye idea, ^^


seratus unit menanti untuk di'kupu-kupu'kan, haih +.+


kau buat lah ma, aq nk baca komik jap,
*memang esok tade test kan?
*nape bace komik sambil pakai tudung nieh, garu kepala jap


untungla ade rumate pengurus netball kolej, kan? hehe


sidai macam ni nampak macam smart plak,
err, tak ek? okfine =.='


huh, still rase menda ni smart, 

owh, sibuk2 bermesra dengan esaimen,
bermesra dengan rumate, 
buat saya rindu org yg dekat tapi jauh,
dekat di upm, tapi rase mcm jauh je nk jumpe, kan?
december sudah mula memunculkan diri,
maka bayang final mula menghampiri,
a'aishah.humaira ckp, 
mah, ko da nk abes first sem?
erk, aq pun baru sedar +.+


Tuesday, November 29

kembara hijrah


generasi baru,
pendekatan nye juga harus baru,
ah, dakwah itu kan pelbagai cara dan gayanya,




Sunday, November 27

sanah helwah

khaulah alazwarbag
n
fatheha hassan

aku terambil gambar kamu, maaf untuk itu :P

stpm yang sedang menyerang,
moga berjaya sahabat, sepupu dan teman sepermainan,
aku tahu kau mampu lakukan,


Thursday, November 24

durian upm











satu antara ribuan nikmat bergelar mahasiswa di upm,
durian upm, thirteenth yg punya, *senyum lebar2