kalian yg sy hargai

tHe wOrLd aS i sEe iT, mY wOrLd aS i eXprEss iT

Monday, March 28

pasar malam again

salam alaik dan selamat sejahtera semua,
hari ni keletihan sgt2 sebab mcm biase sibuk mengejar bas untuk pagi ellis lab,
haish, penat la tunggu bas smpi satu jam kot, huhu
abes ellis lab kol satu, lari2 balek untuk pegi bio lab pulak,
time tgh bosan2 layan ECG machine tue, tetibe chee yien ajak pegi pasar malam,
sy pun terus setuju je lah, hehe

pegi pasar malam untuk temanstudent from unversity of hunan, china yg dtg singgah sebentar kt kolej13,
memula ingat jalan2 jek, tetibe kena bwk diorg pegi beli brg plak, hehe terkulat-kulat jugak klu nk explain sesuatu kt diowg, *my english is not superb la......

memula memang tataw nk wat pe, diowg jln then meema n deba ikot jek dari belakang,
jalan punya jalan, jumpa gerai rojak buah,
tetibe akq tue *actually their lecturer* mintak nak beli sebiji nanas dari akq jual rojak tue, haha
meema un gelaklah apalagi, rupanya diorang nak cari buah-buahan tempatan daa...
*yg meema lembab sgt tu pasal?*
bwk lah pegi gerai buah, then satu akq tu mintak meema pilihkan buah mangga yag best untuk dia, hehe
meema pun pilih lah empat bijik,
lepas mangga, serbu gerai durian pulak,
malaysia kalau takde durian, bkn malaysia namanya, ye tak?
mamat yang layan akq2 n abg2 tue pilih durian,
he's good on it, i think la, 
tgh riuh2 pilih durian tu, ada one family malay berbisik kat tepi meema,
"durian yg best2 diowg bg kt org cina tue,"
huhu, sentap kot.cara diowg ckp mcm abg yg jual buah tue lebihkan china student 
tue more than penduduk tempatan.
 ke mamat yg pandai pilih buah? haha wallahua'lam
then tetibe sorg akq chinese tu tunjuk plastik yg meema pegang,
(ianya mengandungi jagung bakar yg dipesan oleh miss aina)
rupa-rupanya diowg nak jagung bakar, huhu
time tu org da mula ramai kat pasar, takut jugak kalau2 jagung tu da abes,
tup2 smpai kat gerai jagung, memang tinggal setongkol jek, hehe masin mulut.
 then jalan satu round lagi sementara tunggu pakcik jagung yg baik hati tue 
untuk bakarkan jagung lagi, hehe sempat lg pakcik tu tanye,
"dari sekolah mana dik?" erk, sy budak upm la,haha
seharian kt pasar malam bersama dgn student2 tue byk mengajar meema untuk 
melihat sesuatu dari perspektif yg berbeza,
sebelum ni klu g pasar malam, rase ca tade pape pun yg best,
baru tadi meema perasan pasar malam byk melambangkan budaya rakyat malaysia, hehe
i'm proud to be malaysian. salam alaik. hingga ketemu lagi ya

bioJ mathsLagricJ  physicchemistry??


Saturday, March 26

felt...FELT...felt...FELT

muka depan 'starter kit' book 


comey kn? hehe
time sibuk2 dgn mgp+test dua aritu, meema sempat singgah kat kedai sus untuk 
survey pasal cara2 nk buat cfart felt, hehe
sebenarnyek meema kenal dgn felt craft nie time jln kat blog2 sambil mencari hobi baru dimasa lapang,
tros jatuh cinta dgn felt craft,
time singgah kt kedai sus tue, tros jumpe stater kit dia yg cam best tue,
meema pun tros pesan, tup2 tiga ari lepas tu dia un smpi kt umah, tp time tu meema kt kolej, so kena tunggu balik umah bru dpt baca buku 'starter kit' nie,
hehe best tau, pasni nk cari bahan untuk buat pulak, best2

ade member kt pusat ckp, bleh cari bhn ni dkt macy....yeay, pasni nk g macy plak,

Thursday, March 17

itu tandanya sayang

salam alaik, psot kali nie nk ajak semua muhasabah diri seketika,
hari ni tersgt sibuk walaupun hanya ade 3 kelas sahaja,
ummi dah empat kali kol, tp meema ta sempat nk jwb fon,
habis je kls kol 4 tu, sambil riang2 nak balek kolej,
tros kol ummi, lepas berbasa-basi sket,
meema pun tanye lah, 'nape kol byk2 kali mi? ape yg best sgt?'
"mah, ank pacik raidhi meninggal, ummi baru dpt tau tadi,"
hilang teros senyuman aq, kaki un terasa berat je melangkah nk kejar bas,
terus terbayang muka junior aq since skolah rendah smpi skolah menengah, fudhail.
seyum dia, nakal dia, gelak dia, bijak dia,
haish tetibe je rasa sayu, dia sebaya adik meema, pernah jadi kwn sekelas lg,
sekarang tengah tunggu result spm, tibe2 dpt berita dia dah tade,
sgt2 terkejut, kata ummi, arwah jatuh masa mandi sungai,
kepalanya terhantuk, Allah lebih menyayanginya,
walaupun meema kurang rapat dgn dia, tp meema sgt2 mengenali keluarga beliau,
abg dia, kakak2 dia, mak dia, ayah dia, tu yg tiba rasa sedih sgt2,
walau apapun, perjalanan dia sudah berakhir, kata orang, kalau meninggal di usia muda,
itu tandanya Allah sayang kat kita,
Ya Allah, kau ampunkanlah dia dan tempatkanlah dia dalam kalangan hamba-Mu yang beriman, ameen.
al-fatihah untuk arwah

Tuesday, March 15

bBi 2420

BBI 2420 nieh memang sgt menyushkan saya,
setiap minggu ade je keje yg nak kena siap kan,
role play larh, mock interview lah, mack interview lah,
mane n kejar bas pg ellis lagi, mane nak kejar bas balik pusat lg,
mane nk layan akk lab yg suka marah2 lagi,
komputer lab yg asyik rosak lg,
segala macam assigment yg menunggu tu memang nak harapkan aq sorg je la yg gerak,
dpt pulak juzz yg mengong2 + fen yg tersgt manja untuk jadi group member,
hah! memang sedap, haha

test 2 punya demam masih lagi mengganas,
virus MUET pulak dah mula menyerang sistem pernafasan aku nieh,
tercungap2 jugak la nak abes kan semester 2 nieh, huwaaa!!!!!
ya allah kuatkan lah saya,

ellis lab tu bapak bosan sungguh, nnt sy upload byk2 lg pasal makmal ellis tu ek?

Sunday, March 13

tAhAn nGantOk

ok, ok mgp sudah berlalu dgn selamatnyerk,
hehe my first mgp dat keep a lots of memory,
maka dgn rasminya test 2 pula akan merampas keindahan malam2 saya,
disebabkan meema nie memang spesies yg suka bertangguh dlm belajar,
tak suka buat ulangkaji setiap hari, so memang kabutlah kalau test tetibe memunculkan diri,
belajar sampai pagi, *ini tidak elok yer, jgn ikut
nak stay up tu, memang perlukan 'ubat' ntok tahan ngantok punyer la,
so, here is mine,
dlm family meema, nescafe nie memang 'makruh' sesgt. but since mah amek spm lg, 
nie je la yg sudi teman meema study smpi pagi, huhu *selain abg
but bila selalu sgt minum nescafe, sampai satu tahap nescafe pun da tak berkesan untuk tahan mengantuk,
maka meema pun bereksperimen dan mendapati bahawa nescafe 3 in 1 lebih berkesan untuk meema,

tapi baba memang marah sgt2 kalau meema minum yg 3in 1 nieh,
first baba marah sbb mcm malas sgt jek kn, bancuh nescafe un nk pakai yg 3 in 1,
second baba marah sbb menurut beliau yg tiga dalam satu nie byk sgt pak awet nye,
jadi kalau terpaksa sgt baru meema akan smbar nescafe 3in 1 nie,
takut baba mara, ta berkat woo....

then time sibuk2 dgn MGP aritu, meema buat eksperimen lg,
dan saya dapati bahawa ada satu lagi makhluk,
yg dpt mengelakkan saya dari tidur n meneman saya stay up mlm2 kt kolej,
seratus tambah nie memang melambak-lambak dlm bilik mtm tue,
bila meema minum satu botol,
tetibe ma taleh tidur sampai kol 4 pagi,
esok nye try lagi minum, tidor kol 4 pagi gak,
setelah beberapa kali mencuba, maka sahlah bahwa
seratus tambah nie yg jadi penyebab meema taleh tidur sampai pagi, huhu
tapi walau apapun ulangksji setiap hari dan tidur awl adalah lebih afdal, hehe

bulan lepas pegi check bone density,
doktor yg cute tue ckp, 
"adik minum susu x?"
"minum," *senyum bangga
"bagus, tapi akq rase mesti adik suke amek kafein kn?"
ah, sudah. mane doktor nie tau?*buat muka terkejut+pura2 ta bersalah
"kalau adik nk minum kafein takpe,"
hehe, baguslah doktor nie, saya suka
then doktor yg cute tu menyambung lg, "tapi," 
alamak nape ade tapi pulak?
"adik kena minum susu dua kali ganda drpd nisbah adik minum kafein setiap hari,"
hehe, begitulah ceritanya ye kwn2, saya kena minum susu dua gelas sehari pulak sekarang nie,
susu kotak ta bleh!!! kena minum yg fresh
maka setiap kali balik umah, klu ada susu lembu segar dlm peti ais tu,
memang habis meema kerja kn, hehe
sedap tau susu lembu yg fresh nie, huhu tapi susa nak cari la,


Thursday, March 10

first time duduk dlm post mortem mgp, huahua,
igtkn aq sowg je yg stress nk exam serentak dgn nk mgp,
rupanya ramai lg yg lebih tension daripada meema akibat bahana mgp nie, huk2
syukur meema,
 songket? byk duet? mane mau korek, haish
esok mau bwak kamera la pegi dewan, hehe

Tuesday, March 8

yang dikejar tak dapat yang dikendong keciciran

dlm menyibukkan diri menambah kosa kata bahasa Inggeris,
otak ini terasa lambat untuk memahami baris-baris kata karya mawar shafei, tekan sini
bahasa melayu aku dah teruk sangat lah.....terlalu ketinggalan, malu

sibuk kejar dunia, akhirat jgn lupa
mengata dulang paku serpih,
mengata org aku yg lebih,
time kecik2 dulu umi selalu ckp,
mah, even kita ta suka kt seseorang tu, jgn kutuk dia,
nnt satu hari akan kena kat kita balik

bila da masuk upm nie, baru aku sedar kan kebenaran kata-kata umi, huk2
asyik dgn kesalahan org lain, akhirnya kena kat aku balik,
HAH!!! baru tau, padan muka meema

walau setinggi manapun anda mendaki,
anda akan keseorangan akhirnya,
jd jgn lupa bwk org kesayangan anda sekali ye, huhu

Monday, March 7

dalam risau2 nk menghadapi test 2 nieh,
hati terasa lapang sket bila dapat menghadap laptop n jalan2 kt blog org lain,
sambil layan lagu2 AXL yg memang evergreen tueh, hehe
skurang-kurangnya dpt menyelami cara org lain berfikir,
disamping menambah ilmu pengetahuan am, kn? kn? kn?
tgh syok2 layan blg n lagu tue,
kuar larh korus lagu yg best tu kn...meema un apa lgi,
jerit la kuat2 ikut  korus lagu tue,
tetibe kwn2 sebilik un berdehem2, oh maaf skang kol 1.30 pagi ek?
ok2, saya nyanyi perlahan-lahan jek, hehe

mgp nie buat sy blaja tido lewat n bangon lewat la, haha

kLiBf 2011!!

pesta buku datang lagi,
hurm kalau tak silap, thn nie adalah ulang tahun yg ke-30 untuk klibf,
tak saba rasanya nak pegi,
so kepada peminat buku diluar sana,
silalah catat tarikh keramat ini dlm planner anda ye,

22 April 2011 hingga 1 Mei 2011
putra wolrd trade centre
dewan tun razak 2


cant wait! cant wait! cant wait!
kena start buat book list nieh, hehe

dis tyme nk amek signature dr feisal tehrani, thehehe

Thursday, March 3

wahai bulan dan bintang

buat lagi? kenapa buat lagi perangai lama tue?
kenapa? kenapa? kenapa?
wahai bulan dan bintang?
huhu, i thought you can change, at least a bit,
rasa penat sgt, penat sgt fikir fasal kejutan budaya yg diterima kat upm nieh, huk2
rase rindu sgt kt sahabt yg sanggup berkongsi segalanya dgn meema, baik suka mahupun duka,
yang menerima meema seadanya walau seburuk mana pun keadaan diri ini,
rindu syafiq, rindu tasnim, rindu ima, rindu ieya, rindu ana, rindu theha,
semua2 pun meema rindu jugak,
dear allah, only you know how much i wish they wil be here, by myside, walk n fall together wif me,

tgok org tu, buat meema rindu sgt2 kt abg n abgchik,
nak jumpa diaorang boleh tak?
nak ajak abgcik teman meema main badminton,
nak mintak abg teman meema study smpi kol tiga pagi,
nak gaduh mulut dgn abg,
nak dgr abg cerita pasal bola,
nak teman abgchik cari jersi bola,
nak ajak abg dgr semua idea gila meema,
nak tolong abgchik siapkan homework dia,
nak.........
nak.............
abang bangun balik n teman meema jalan2 keliling dunia,
boleh tak ?
ya allah, tolong lah...meema nak abg meema balik,
meema nak sgt2, tolonglah ya allah,
meema n.a.k.s.a.n.g.a.t.s.a.n.g.a.t.b.o.l.e.h.t.a.k?
meema tunggu, bagi balik ek?


ismahli ummi, ismahli baba, meema ta kuat

Wednesday, March 2

sEmALam hAri iNi dAn eSok

semalam ujian 1, hari ini sibuk dgn MGP, esok dah nak ujian 2,
buku langsung tak sentuh, PakCiK Serway yg meema beli dua minggu lepas un tak kuar kn dari plastik lg, huhu
haish, bila fikir kn balik macam mana agaknya senior2 yg lain boleh maintain kn cgpa ek?
sErWaY
huk2 comel tak PakCik Serway nieh? hurm dlm gamba memang la cute, tapi hakikatnya.............
hanya Allah yg tahu, Serway nieh klu terjatuh ats kepala kita memang tersgt nikmat yer,
boleh lah amek mc dua tiga hari, hehe over plak,
dh2, mrepek. nk rasmikan serway jap, huk2


hati ini berbisik :kenapa buat mcm tue? igt comel lah?