kalian yg sy hargai

tHe wOrLd aS i sEe iT, mY wOrLd aS i eXprEss iT

Friday, April 29

sayaberdoa


dan hari ini sy melelapkan mata sambil berdoa,
ya allah walau apapun yg terjadi, janganlah kau ambil mereka dari aku, ameen

Thursday, April 28

dan hari ini,
 sy buat kwn sy marah,
btol ckp amal,
sy kena belajar untuk,
jadi penyabar...

p/s : maaf kawan, :-(

Monday, April 25

tlg sy bleh?

awk dan awk berdua,
tlg sy bleh?
bla dh janji tlg tunaikan,
igt senang ke nk menghadap org atas tue?

p/s : sy rela dlm terpaksa, awk fhm kn?
maaf emosi xstabil secara tiba2, maaf sgt2
but stil thanx untuk awk, awk, awk,awk, dan awk
yg buat sy dpt lari dri bulan dan bintang sy, seriusly, thanx.

Saturday, April 23

dan bila farhanah amirah sanggup dtg kt kolej 13,
semata-mata untuk tlg ajar math,
sye rase nk peluk cium die,

dan bila amal sanggup teman sy study bio,
sampai pukul empat pagi,
sye rase sgt2 terharu,

dan bila sy dah dua ari ta nmpk muka laisha,
sbb asyik sibuk dgn silat,
sy rase nk 'silat-silat' kn dia,

dan bila mamat sanggup drive smpi bangi,
semata2 nk tlg anta ana blk umah,
sy bersyukur sgt2 pada Allah,
klu x sy nk jawab ape kt mak n ayh ana, kn?

walaupun toasted pocketfull tu ta sedap,
nasib ade cheesy wedges ntok ilangkan stress,

dan bila eppy perlu masa,
untuk bersendirian buat seketika,
sy terima keadaan beliau,
kerana sebelum ini, dia menerima sy seadanya,
walaupun sy rase mesti lg best klu eppy n laisha ade
time telan tortilla yg sejuk n keras tue, huhu

sy tade sekeping un gmba dgn laish :-(


final test is killin me gradually, wargh!!!

Thursday, April 21

klu sy berani bersuara #1

kita duduk same2,
makan same2, blaja same2
sedih, suka, duka, gelak, tawa, 
 sume kite kongsi same2,
tapi, bila azan berkumandang, awk masih disitu, tekun menelaah buku,
masih disitu menyelesaikan satu persatu masalah dalam buku,
tahniah, awk berusaha dan rajin untuk berjaya,
tapi, kenapa?
kenapa awak tak bangun dan solat?
klu sy boleh bersuara, sy rase nk ckp jek,
jom, kita solat. lelaki wajib tau solat jemaah,

tapi sy ta berani, ta berani brsuara,
ta berani nk ckp dgn kwn sy sendiri,
maafkan sy ya Allah, sy gagal,
sebagai kwn sy yg harus mengingatkan,
tapi sy ta berani,
maafkan sy sekali lg ya Allah,

sumber :DeviantArt.com

p/s : sy mahu kita semua same2 bergandingan ke syurga, boleh?

Wednesday, April 20

my first msterpiece

minggu belajar memang sgt membebankn untuk org yg lmbt mcm sy,
so tengahari tadi singgah lunch kt umah jap, stu cara untuk  melupakan buku buat seketika,
sempat lagi pinjam kamera dslr dri pika *yg memang menjadi idaman tuan hamba untuk berabad lamanya, haha
after lunch tue smbil lepak2 n borak2 ngn ummi tros teringat kt kotak ajaib sy...
maka, sy pun mula membaca jampi dan mantera, smbil memulakan kerja2 sy, hehe
inilah hasilnya,


same x? hehe pakai je bahan yg ade, janji siap :-)

sila tgk dgn lebih jelas lg, hehe
trima kasih kt kamera pika, hee
tgh best2 snap pic keychain bru sy, tetibe abgchik dtg sebok,
"mah nk pinjam kamera, nk pinjam, nk pinjam,"
"yela2 amek la, tp kejap je tau, org punye nieh,"
"ye ke mah? tp lau kite ade stu best gak en?"
"best memang best, tp mahal lah abgchik,"
"jom beli mah, kita 'cutting2'"
"yes! sy suke, ade membe nk ajak beli dslr"

sy ingat nk jual la keychain felt, ade org nk beli x? hehe
beli la, beli la, sy nk kumpul duit untuk dslr, plzzz...haha

Tuesday, April 19

jemari seni vs jemari kayu

 salam alaik,
sekejap je nieh ta bleh lame2 coZ whitten uh ta abes hadam lg,
da la pinjam buku org, kena pulang cpt2, tu yg kena hadam cpt2 tu,
tapi bile dpt email dari jemari seni nieh, rase nk update blog la plak, hehe


24 April 2011
Isnin
Imaen (10 pagi - 12 tgh. hari)

Fokus: 
Kebebasan menulis penting untuk pengarang yang berontak jiwanya.
(4 petang – 6 petang)Mariah Mustapha
(Novel Umum – JSSB) 

Mohd Rosdi
(BOM Adiwarna – JS Adiwarna)

25 April 2011
Selasa
Noor Suraya(10 pagi - 12 tgh. hari)
Fokus: 
Teknik cepat  untuk menulis sesebuah karya – satu permulaan.
(4 petang – 6 petang)Mariah Mustapha
(Novel Umum – JSSB)

Mohd Rosdi
(Si Manis 17 – JS Adiwarna)
26 April 2011
Rabu
Nawwir Barakbah (10 pagi - 12 tgh. hari)

Fokus: 
Kutiplah pengalaman untuk memulakan penulisan.
(4 petang – 6 petang)Mariah Mustapha
(Novel Umum – JSSB)

Mohd Rosdi
(BOM – JS Adiwarna)
27 April 2011
Khamis
Noor Suraya (10 pagi - 12 tgh. hari)

Fokus: 
Eh, edit dahulu karya sebelum kirim ke penerbit, ya.
(4 petang – 6 petang)Mariah Mustapha 
(Novel Umum – JSSB)

Mohd Rosdi
(Si Manis 17 – JS Adiwarna)


Sy nk pergi yg 24 April n 25 April tue,
tjok bengkel tu menarik hati saye, huhu
klu dpt pergi kn best? bleh asah jemari kayu sy nie jadi jemari seni, 
owh, tapelah, pendamkan saje prasaan yg membara dlm hati nieh,
p/s : imaen n noor suraya koooooot!!!! nk sgt2



pesta buku 22 April, anda dah bersedia? saya belum

Monday, April 18

majlis penutup semester 2

hidup ni lucukan?
semalam percaya, hari ini tidak lagi,
semalam yakin, hari ini sudah goyah,
semalam rindu sgt2, hari ini rasa muak giler2,
semalam menangis sampai kering air mata, hari ini gelak sampai kering gusi,

"dgn ini sy merasmikan upacara penutupan segala jenis presentation, assigment mahupun lab report sekaligus merasmikan upacara pembukaan segala jenis buku teks seperti mader, whitten dan juga serway"

Sempena berakhirnya semester 2 asas pertanian, upm 
kitorg sekuliah pergi sg. congkak, tersgt best :-)
memula mase diowg rancang nk pergi tu, 
meema un rase cam satu idea gla jugak,
sewa kereta, pergi sg congkak?
driver terhormatnya membe2 kuliah plak uh, 
lg taleh percaya, haha

tapi setelah merancang bagai nk rak, akhirnya kitorang smpi jugk sg. congkak! best2
kitorang means 31 org ahli kuliah satu, hehe
trimas byk2 kt membe2 kuliah yg byk tlg sy lupa segala masalah sy buat sementara wktu,
baik secara langsung mahupun tidak langsung,

perdana menteri : juzz fahmi
menteri kewangan @ timbalan perdana menteri : hada suhaimin
menteri pengangkutan dan jalan raya : mamat
menteri komunikasi dan perhubungan : amal
menteri kebajikan dan makanan : eppy
menteri kerohanian dan perpaduan : laisha
driver bertauliah :jay2, feroz, jud, juzz, nazmie, mamat (6 keta weyh)

pengundi bijak : husna, syima, nana, qaira, fiza, yen, ana, fifah, meera, peggy
anip, mus, akim, baby@hafiz, akmal, meul,syafiq 

walaupun kitowg berhimpit2 dlm CITRA mamat tueh,
walaupun kitowg smpi lambat kt sg. congkak,
walaupun keta nazmi asyik ade probs,
walaupun kitowg singgah JJ (jaya jusco) semata2 untuk solat, hehe giler tol 
walaupun tgn smpi luka2 potong tembikai dgn parang,
walaupun nangis2 nk panggang ayam,
walaupun gedik2 tanak turun dalam air,
sy rase macam nk pergi lagi, sungguh!
next sem kite buat lg ek? tp sewa bas plak r,
sian r tgok kowg cam owg giler nk ckopkan bajet,
nak kejar masa nk anta keta sewa lagi,huhu

bila tadi awk senyum, kemudian menangis dan tiba2 tertawa,
ketahuilah, kawan adalah punca untuk segala-galanya,

p/s: elok2 smpi kolej je, ummi tefon sruh balek umah, pulak?
nnt sy nk upload gamba plak :-)

Sunday, April 17

d.E.m.N

"dan bila kita nak, tapi tak bleh mintak,
dan bila kita tanak, tapi tak bleh tolak,"

 disaat nama saya diumumkan, rasa mcm separuh jiwaku pergi,
tika tangan diangkat dan mulut melafaz ikrar, seluruh duniaku kosong,
bila f**l itu berpindah tangan, saya tahu saya tidak boleh menoleh ke belakang lagi,

kemudian sy menangis, ckp ngn dia sy nangis,
ckp ngn eppy, amal n laisha un sy nangis lg,
ckp dgn aina un sy nangis lg,
tngok muka awk ------> sy rase cam nk m***h, maaf sgt2

trima kasih kpd saoxy yg 'sntiasa' menjadi 'peneman' sy, haha
trima kasih kpd aina yg rajin dgr bebelen sy,
trima kasih kpd laisha, amal, n eppy yg teman sy mkn tdi,
trima kasih kpd kak jiah yg 'membuka mata' sy,
trima kasih kpd awk yg mengkhianati kepercayaan sy,

tiba2 saya sgt rindu pada ima, ieya n ana,
rindu sama deba juga,

Wednesday, April 13

bila isnin...bila rabu

bila isnin sibuk lari2 kejar bas nak pegi Lab Ellis,
akhirnya setelah berminggu2 mandi peluh kejar bas,
saya skor 8 per 10 untuk markah Lab Ellis saya, what the? tak berbaloi betul,

bila rabu, sibuk lari2 jugak,
cuma ta payah kejar bas, cuma.....
lari2 untuk escape tutorial bio. huh, teruk sungguh saya,
tapi klu anda berada di tempat saya yg memang ta paham apa2 bila dR aRk
membebel kt depan tue, mungkin anda pun akan melarikan diri dari kelas beliau,
melainkan kalau anda memang tersgt bersih dari segala jenis rekod jenayah,

sekalisekala terfikir jugak, agak2 dia akn tolak markah saya tak?
klu dia tolak markah cmne? aduh, parah. i really need an A+ for my biology
becoz maths n chemistry doesnt really help my pointer, warghh!!! tension la wei.
sayamahukekalkanmomentumtetapisayasangatpenatsekarang, sekian

ummi thanx for d maggi goreng, aduh, rindu rumah, rindu kotak ajaib saya,
sabar2, 29 april bukan lame sgt......................

week 1**

salam alaik, sila jawab dgn nada gembira, haha
hari ini dalam sejarah, sy hanya on9 selepas membuka buku,
slalunya sambil bermukabuku sambil membuka buku, huhu *ayt berbelit
mengapa ye? adakah kerana siang tadi saya dpt balek umah jumpa ummi?
atau sebab siang tadi baba teman saya shopping untuk penuhkan stok makanan dm locker?
atau sebab final exam lagi dua minggu?
okeh saya pilih semua jawapan diatas, *senyum sorang2.

p/s : sgt suka baca status fB die, haha gedik sungguh aq



hujan dan koko

bila langit tiba2 muram
"rahmat akan turun," kata ummi,
untuk membasahi bumiNYA
terkenang memori dahulu

sambil menikmati secawan koko panas, ;-)

laparnye.................

rase berat je nak melangkah ke pusat untuk kelas malam,
kelas yg aku 'buat sendiri', huhu


Monday, April 4

..xxx..

time tension2 nak menjawab spm dulu, aku selalu terfikir,
boleh tak klu meema tayah susah payah belajar? kawin je dgn ank raja, senang abes citer,
pastu aisha marah, dia ckp, "mah, ank raja zmn skang semuanya muda2 lg tau x?"
erk ye ke? mane meema tau, haha
pastu tukar plan pulak, meema ingat nk abeskan spm cpt2 and then g menghadap yang mulia paduka Cik Tim a.k.a cikgu jahitan saya, then bukak my own butik, senang sket, tayah blaja lama2 *asasi setahun setengah, ijazah 4 tahun then klu ta cukup kena smbung master lg, pastu itu lagi, ini lagi, hehe dasar pemalas.
bila dgr meema ckp camtu jek, ummi memang dah mengamuk la,
ummi ckp, "klu malas sgt nak belajar pun, at least meema masok je maktab then jadi cikgu sekolah rendah, senang citer"*owh, mentang2 la institut perguruan islam tu blakang umah kitowang jek,
jadi cikgu? ampun sgt2 dh la byk keje, pastu x glamer plak tu, ciss kureng sungguh,
sebenarnya nk jadi cikgu bkn sng tau, nk didik ank bangsa igt senang ke?
then ummi ckp, "klu tanak jadi cikgu, blaja btol2 abeskan spm diam2"
then spm pun berlalu dgn 'bahagia'nya,
skang?
kalut2 bergelumang nak menghabiskan asasi pulak,
aduh penat sungguh, *meema, jgn merungut!
dtg balik akal singkat aku nieh,
kol syafiq lah, ajak dia start bussiness, klu kantoi asasi un dh ade backup,
kebetulan aritu jumpe ngan apekkaka, dia tanya bila nk start buat butik? *dia tanya gaya sindir, ok?
Ka ckp, 
"klu mah nk start bukak butik ajaklah theha n aisha skali, nnt Ka bg modal"*ayt ni dia ckp dlm nada serius,
oh yes, hati dh berbunga-bunga, syg sungguh kat pakcik aq yg sowang nieh, 

tapi
.
.
.
.
baba pulak dh ajak, 'pindah' fakulti sebelah fakulti baba, owh, mcm lah U*M tu baba saya yg punya,
dan kesimpulannya, butik saya ops silap, butik kami pun berkecai dilanda tsunami harapan ummi dan baba,

haish, fokus meema!
empat rata, boleh?
muet enamjalur, boleh?
insyaAllah, work for it!!!

Sunday, April 3

talking to my self

  • is now talking alone with me myself because we got MUET tomorrow but peggy got drama practise so i cant practice together with her, oh, how nice...........
  • is now getting more harder to like her because she annoyed me sooo much with her good acting, infact we should awarded her with "anugerah pelakon baru popular" *as today they got Anugerah Bintang Popular Berita Harian thehee.......
  • is now miss athirah abd aziz soo... damn much and hoping that she will not busy and give me a video call, since i have no credit to call her, huhu
  • is now very worried about her MUET test tomorrow but still working on updating her st*p*d blog, 
  • is really need at least band 4 to got that scholarship for my degree, i dun want to use ptptn, huhu *infact baba wont allow me to take ptptn also :-(

dear allah please help me to get at least band4 for my MUET.*owh you hope my dear, you hope......

Friday, April 1

week 1*

dengan ini saya mengumumkan bahawa minggu untk bersenang-lenang suda  tamat,
bersedia untuk menyiapkan segala tugasan yang telah diamanahkan, huhu
harap2 muet speaking test pada 4 april ini akn berjalan dgn lancar nye,
disusuli dgn bbi2420 presentation,
 minggu nie ta dpt balek umah la,
tu yg mood sy down sket, homesick kot, hehe
suda gatal tgn mau bukak kotak ajaib sy, hehe