kalian yg sy hargai

tHe wOrLd aS i sEe iT, mY wOrLd aS i eXprEss iT

Monday, December 31

jeles

assalamualaikum,
2012 dah nak berakhir.
selain sedikit cemas dan takut. aku ada sedikit cemburu.
masa aku semakin suntuk, kan?


ini first pic kita together2, haha

korang jangan membesar boleh?

ambil secara makruh dari dekstop baba, huhu

favourite snap 2012. 

semua dah besar, kerja asyik nak melawan je, haha

aku balik nanti, semua dah xde. takpelah kenangan je lah yang boleh aku simpan.


Wednesday, December 26

biru.hijau.

korang tahu x, indonesia ada sultan?
aku tak. ni pun baru tahu.sadis kan?
biru buat awak nampak berseri. ini serious.
hijau buat awak nampak keanakan. ini pun serious.

tiga

bismillah,

i.
jogjakarta tiga hari dua malam.
baru aku sedar, aku kurang membaca sejarah rupanya,

ii.
a late nite call,
baru aku sedar, aku kurang faham tentang bidang kau,
tapi kau tahu tak? aku sanggup buat apa saja asal kau senyum selalu,
sikit aku tak menyesal jadi kawan kau, sumpah.

iii.
baru aku sedar, masih banyak buku yang aku belum baca,


Saturday, December 22

minggu tenang

assalamualaikum,

14 minggu berkuliah sudah selesai. untuk pertama kali sepanjang 3sem+3sem menjadi pelajar ipta, aku merasakan ini antara minggu tenang yang benar2 tenang untuk aku. haha

merindui ucapan semoga berjaya dari sesetengah org. sungguh. 

siapa nak teman aku bersetadi week ni? haha

minggu tenang = study week.

ipb is awesome but upm is the one that i miss the most, :D

sow yee said, no matter what malaysia will wait for us. 

aku adalah pungguk yang rindukan bulanbulannya. haha

random. maaf. jiwa kacau. terlebih tidur mungkin.


Friday, December 21

antara dua orang

i.
antara dua orang yang marah, yang membezakan mereka adalah cara menzahirkan marah,

ii.
antara dua orang yang bersalah, yang membezakan mereka adalah cara meminta maaf,

iii.
antara dua orang yang memiliki, yang membezakan mereka adalah cara melindungi,

iv.
antara dua orang yang membaca, yang membezakan mereka adalah buku yang dibaca,

v.
antara dua orang yang menyayangi, yang membezakan mereka adalah cara mengungkapkan sayang,

vii.
antara dua orang yang bermimpi, yang membezakan mereka adalah cara memaknakan mimpinya,

kita berjuang setiap hari. dan yang paling sukar untuk dikalahkan adalah, diri sendiri. kan?

Thursday, December 20

hey, i'm a food technologist


Assalamualaikum pembaca budiman,

“A serial killer may kill 15 to 20 people until it will stop, but a food technologist may wipe out the whole town in one second.”

Menurut  Pak Punki itu yang disampaikan kepada beliau oleh bapa nya saat dia memilih bidang teknologi makanan. Ah, sedar atau tidak kata itu diturunkan oleh “bapak punki” kepada kami, anak-anaknya. Manis kan?
Er, hati terasa sangat besar secara tiba-tiba. Betapa tanggungjawab yang kami galas bukan sekadar menamatkan kuliah setiap hari, menyiapkan laporan makmal sebaik mungkin, mahupun sekadar menjawab segala soalan peperiksaan sehabis baik. Bahkan, kesejahteraan sejagat itu berada dalam tangan kami. Tertimpa di atas pundak kami. Berat, tetapi akhirnya akan sangat nikmat. Ah.
Boleh hidup ke mah, jadi food technologist?
Kalau doctor, nutritionist, dietitian la la la akan berjuang selagi ada manusia yang sakit,
Maka kami, warga teknologi pangan akan berjuang selagi ada nya rasa lapar. Ironik kan?

Teknologi pangan is teknologi makanan. Belajar bahasa, sangat indah. 

sedang berkira-kira untuk menjalani hidup sebagai seorang foodtechnologist yg awesome. haha



Tuesday, December 18

mulakan dengan yang baik.

azam kitakita semua sedari dulu,
menjadi yang terbaik,
maka,
mari kita mulakan dengan yang terbaik,

Monday, December 17

kerepek. nasi lemak. teh tarik

bismillah.

i.
lebih merepek dari kerepek.

ii.
saya nak yang pandai masak nasi lemak, ada?

iii.
dua je minuman yang saya rasa legend dari dulu sampai sekarang,
kopi, dan teh tarik.

perut kalau tengah lapar, menulis pun mengarah ke sana je lah,

kedai kita_tamankencana_bogor_jawabarat

Sunday, December 16

marah?

assalamualaikum,

kalau awak tak boleh suka dekat semua org,
kenapa berharap agar semua org suka dekat awak?

Saturday, December 15

baca

assalamualaikum,


i.
dalam banyak-banyak soalan mereka disini yang paling takkan aku lupakan adalah,
apa agaknya rasa membaca buku berbahasa malaysia ye?
aku tak dapat jawab pertanyaan dia,

bigbadwolf book,
walaupun rak buku kat rumah hanya suku dipenuhi dengan buku berbahasa inggeris,
aku tetap rasa kerugiannya bila tak dapat nak berkunjung kesana,
ohmai, semua sibuk post gambar dan buat aku jeles.

ii.
sejak akhirakhir ni aku selalu senyum sendiri,
kau lah penyebab nya. haha

iii.
tengah nak kejar sesetengah azam yg macam tak nampak hasil,
semoga masih sempat.
berapa hari lagi 2012? oh.

amal, selamat hari lahir sayang. T_T

Wednesday, December 12

12.12.12

assalamualaikum,
ini hari yg istimewa? mungkin. sejujurnya aku sedikit pun tidak menyedari apa istimewanya hari ini. sehinggalah sewaktu memulakan catatan dalam kuliah sanitasi makanan siang tadi, jari menulis tarikh untuk hari ini. 12.12.12. justeru aku senyum sendiri melihat kebetulan yang tidak disengajakan itu.
lucu kan? untuk sebab yang sekecil itu, kita semua boleh tersenyum.

eh, berapa hari lagi 29 januari. kirakira semua sudah menghitung hari untuk kembali menghirup udara malaysia. bukan. bukan udara malaysia lebih kurang kadar pencemaran asap rokoknya. ini cuma bila bernafas di bumi malaysia, atmosfera nya terasa lebih lembut dan menghangatkan saat memikirkan bahawa yang tersayang juga menghirup udara yang sama.

ah, pun begitu aku sedikit takut meniti usia kedewasaan. kehadiran disember ibarat menghambat seluruh jiwaku bahawa masa aku semakin suntuk. saking itu, perlu sesuatu yang harus aku laksanakan.
azam tahun ini. mungkin.
perbaiki diri. mungkin.
memaafkan semalam. mungkin.
memaknakan esok. juga mungkin.
semuanya mungkin.
tapi.
disember ini antara disember yang istimewa buat aku. kerana azam yang aku pasang sedari bosan berorientasi zaman asasi sudah tercapai. enyahut seruan en anuar dan meninggalkan bumi selangor. here i am. bogor, indonesia. terima kasih sahabatsahabat untuk segala kebersamaan yang kalian hulurkan. hanya allah yang akan mampu membayar semuanya.

dan
meninggalkan bumi indonesia bererti aku akan dahagakan karya sastera mereka. justeru hampir semuanya murah disini, termasuk buku. kalau karya kang abik boleh didapati dijalanan sekitar rp 20k. manis kan? itu antara nikmat allah yang tidak akan pernah dapat aku dustakan. dan kemudiannya, baru ku tahu bahawa buku dijalanan itu adalah buku bajakan. maka harganya memang boleh jadi semurah itu.
maafkan aku kang abik. hukhuk.

dan,
mengingatkan diri sendiri bahawa aku juga masih belum hebat,
terutama dalam hal bersahabat.

dan,
kepada setiap penyair gundah, dedaun gugur pun sentiasa indah,
aku tak cakap, pak samad yang cakap. aku memilih untuk terasa.
tapi aku bukan penyair, jadi aku sedar diri dan dah tak terasa lagi. haha. majununah dah aku ni. 

Tuesday, December 11

kau, angin.



i.
kau,
macam buku teks.
makin dibaca makin tak paham.
makin diselak makin bingung.
tutup buku,
esok aku cuba lagi,

#mengalah? never.

ii.
angin,
seperti sedang berbisik,
lembut kedengarannya ditelinga,
tapi pedih bila ternyata kebenarannya,
#jiwang? kadangkadang

tapi kaki kita semua masih tetap melangkah kan?


humairah marah, 
baba beli berbie untuk baby dua orang. 
dah awak pun panggil dia 'baby', mana nak hilang perangai baby nya tuh, :)
humairah marah,
aku lupa wish besday baby,
mah xlupa lah, kredit xde nak telefon. hukhuk.
selamat ulang tahun yang ke sebelas, 

Sunday, December 9

sham senyum. shah senyum.

sham berdiri tegak. mata dibuka seluas yang boleh. kecilbesar kecilbesar. begitu dia melihat dengan jelas, spontan bibir mengukir senyum.
shah nampak sham senyum. dia pun buka mata seluas yang boleh. kecilbesar kecil besar. spontan bibir mengukir senyum.
sham nampak shah senyum.
dia marah.

Saturday, December 8

8.12.2012

assalamualaikum pembaca budiman.

i.
mood untuk mencatat setiap detik manis mahupun masam sedang melayang-layang. apatah lagi mood untuk menelaah pelajaran. sangat jauh serasa saya. justeru saat jari sedang menari-nari ketika ini, perut sedang berlagu sepi, lapar banget.
oh, kirakira tiada sebarang catatan perjalanan untuk dua minggu yang terkebelakang. kerana ada beberapa perkara sedang menghalang kami untuk perkara semacam itu. oh, ini sudah minggu ke dua belas, maka lumrahnya adalah esaimen akhir yang bertimbun. dan kalau di malaysia mungkin aku sedang bersenang-lenang menangguh kerja kerana tugasannya sekadar presentation.
er, tapi kalau disini, kita itu harus mereview jurnal. ringkasnya, aku sudah berjaya mereview satu naskah jurnal untuk tugasan sanitasi makanan. alhamdulillah, terima kasih kepada dr amini  amir yg bersungguh-sungguh memaksa kami mereview jurnal sebagai tugasan hubungan etnik. sedikit sebanyak, tugasan disini jadi lebih mudah untuk aku.

gebyar_nusantara@ipb2012

ii.
isnin yang lalu, aku dan rakan yang lain menerima khabar bahawa kami harus membuat semacam promosi, tentang upm.
oh, kalau emang sekadar presentasi soal upm, itu mah kerja gampang kok. tapi kok, kita itu disuruh bikin perfomance. kayak tarian tradisional gitu. kita tu, bikin pusing kok. 

tapi, nak tak nak. kami kena buat jugak. hukhuk. memula rancang nak buat dikir barat. tapi aku kurang setuju sebab aku susah nak ikut lagu dia. terbelit lidah weyh. huhu.
lastly, ada yang mencadangkan buat tarian dikir puteri. nice sesangat. sebab tarian dia mudah dan sopan pada aku. cikgu tarian tak bertauliah, na. haha. lucu weyh bila fikir pasal latihan kami. esok nak perform pukul 9 pagi. Pukul 9 malam tu kami berlatih segala step. abangabang pula esok ada test, dua paper. bising jugaklah asrama tu dibuatnya dengan tepuk segala bagai. then, sebab nak jaga keamanan sejagat dan taknak abangabang gagal dalam paper mereka, kami pergi berlatih kat luar asrama. nyamuk semua kita tolak tepi. asalkan esok kita tak lupa step perfomance tu. haha. pukul 2.00 pagi baru masuk bilik tidur. esok kol 6 pagi sambung lagi. haha.
lastly, menari macam tu jugak. so so. haha. eh, kami berlatih tak sampai sehari tau. jangan memain. dahlah tangan semua kaku.especially aku lah. dalam macam tu, kami berjaya juga meraih tepukan yg tak berapa nak gemuruh dari para penonton. nasib abangabang tu ada 2 paper. kalau tak, aku dapat rasakan yg ameer akan dtg tengok kitorang merepek atas pentas. nak bagi 'moral support' katanya. huhu.
tapi bila dh abis perform tu, emcee boleh pulak tanya kat kitorang, "eh, kata nama tarian ni dikir puteri." sambil menunjuk ke arah fahmi. haha.
tau tak apa hasil dari persembahan tu? aku skang kena duduk tegak sentiasa. rasa macam tulang belakang ni dh cedera sikit. tu lah, orang tuatua pesan melentur buluh biarlah dari rebungnya, awak degil taknak dengar. kehkeh.

iii.
dah2, back to basic. aku dapat rasakan jurnal evse sedang merenung aku dari kejauhan. dengan penuh harapan, mungkin dia sedang berbisik,

"shameemah, kenapa awak mengabaikan saya"

motif sangat aku imagine jurnal tu panggil aku shameemah kan? haha

iv.
kita yang pergi takkan sama dengan kita yang kembali.
lebih baik atau sebaliknya, hanya kita yang tahu. huh. 

Friday, December 7

yang aku akan rindu

assalamualaikum,
kak cici, lab assistant terbaik aku pernah jumpa.
gd yg banyak mulut. heri yg senyumnya sgt manis. dicki yg tibatiba banyak bertanya. agis yang sentiasa banyak bertanya. dimas yg diam tak kena tempat. arief yg suka baca komik dalam kuliah. jae yg asyik tanya pasal d*h. zaki anak solo. rizki yg paling kecil tapi paling nakal, eh?
maria yang selalu senyum malu. isna yang malu tapi mau. haha. dani yang semua benda nak tanya dua kali. jeni yang paling banyak mulut. muticooy yg gelak paling kuat. mp anak pintar yang manis. i'ip yang diam sentiasa. mala yang setia pasang telinga. dini yang asyik menyampuk dari tepi. flo satusatunya gadis tionghua. rita yang rajin menyebar salam. willi yang beria mengajak bertandang ke bali. ritaastuti yang senyum sikit-sikit. indah yang sering tidak sihat.  qori yang nak belajar bahasa melayu . soja yang rajin ketawa di setiap penghujung kata. dyah yang rajin menjawab setiap persoalan dan gina adik manis yang manja. 

aku akan merindui kalian kan?
senyum kalian. gelak kalian. bising kalian.
dan yang paling penting, aku akan sangat merindui populasi pelajar lelaki dalam kalangan warga teknologi pangan. eh, ini benaran kok. :D

Thursday, December 6

statistik masih sama kan?

senyum lah mah.
walaupun udara sedang sangat tercemar, statistik masih tetap tidak berubah kan?
nitrogen masih 78 % dan oksigen masih 20% kan?

jiwa kacau datang lagi. maaf.
aku bagi salam kt org yang aku sayang je. kau harus tahu itu. 

Tuesday, December 4

tawakal. redha. tutup

assalamualikum. pejam celik, pejam celik. tinggal kurang dua bulan disini.
suka? tak, lebih kepada sedih sebenarnya.
oh, seronok sangat ke kat sana sampai sedih nak tinggal.
tak seronok. lebih kepada banyak belajar benda baru. tu yg seronok. lain, kita letak belakang.
oh, kau belajar apa mah?

tawakal.
pertama, aku belajar tawakal.
allah letak kau seorang diri ditengah satu kelompok. seorang pun kau tak kenal. bahasa pun tunggang langgang. komunikasi memang fail lah. maka hanya mampu tawakal dan teruskan langkah.

allah letak kau jauhjauh kat sini. yang dekat sana tak tahu apa jadi. nak mintak tolong pada siapa pun kita tak tahu. maka hanya mampu tawakal dan teruskan langkah. #ini isu daftar kursus.

redha
sana sini orang nak tipu. bukan takde orang baik, tapi komposisi yang kurang baik tu lebih ramai. bukan seribu dua ribu, beratus ribu kena tipu. redha je lah. itu rezeki dia, untuk aku Allah dah tetapkan rezeki yang lain. redha ni satu perasaan yang hebat sebenarnya.

tutup
tutup mulut. itu yang paling aku selalu buat sejak kat sini. percayalah.kau takkan nampak aku yang dulu.
maksud aku, tak bukak mulut sebanyak yang dululah.

qy's snap.

Saturday, December 1

oh, disember

disember sudah menghampiri. aku harus cepat. luka ini harus segera diubati.
kerana malaysia sudah memanggil. suka atau tidak, tempat aku disana dan bukan disini. 

Thursday, November 29

lets d pictures do the talking part

nescafe tak pernah gagal buat aku terjaga. jauhjauh kt sini pun 'dia' je yg sudi teman aku memalam buta. haha

aku dah homesick. sangat2. korang tak homesick ke?


indonesia jarang gagal dalam buat aku tersenyum.

bandung, ohsem.

dr. faridah and kak ira datang melawat. 

malaysia? huh?

aku nampak kau dalam cawan yg besar ni. haha. rindu kau la weyh.

i got my friends back. yeahoooo ^^
ada sesetengah perkara memang aku suka share dengan abang. xtahu kenapa. 

Wednesday, November 28

semua kena bayar

sekarang ni bila teknologi dah makin maju,
komunikasi pun dah makin pantas,
tapi tetap bila kita nak buat sesi luahan perasaan, 
kena tanya dulu,
awak sibuk tak, nak kacau boleh.
cakap dengan allah jugak yg free. percayalah weyh. 
aku pernah rasa. selalu rasa sebenarnya. haha. 


kau marah sape mah? 
dia yang letak kau sorangsorang kat tengahtengah orang ramai tu?
Dia takkan uji kalau kau tak berdaya, 
apa kau tak percaya itu,
balik dan sila betulkan i'tikad. 


nak bengang. tapi teringat.
member tu cermin. kau nampak dia macam tu, 
sebenarnya kau yang macam tu,
mah, kau faham konsep reflection of light kan.
dah. senyap.

jiwa kacau. allah uji sunguhsungguh dua tiga menjak ni. 
kalau korang tak rasa apa yg aku rasa xpelah. again aku hanyalah pungguk

Monday, November 26

26.11.2012

assalamualaikum,

aku mungkin ada enam orang adik, atau entahberapa orang yang kugelar kakak, atau entahberapa orang yang kugelar abang, tetapi tata akan tetap satu.

semoga kau akan tetap kekal sebagai sebab untuk aku tersenyum.
wahai allah, panjangkan umur dia yang saya sayang. kerna perjalanan hidup ku masih panjang dan aku perlu dia untuk sepanjang kedewasaan itu.


Friday, November 23

..

tenang aman.
sebab xde nota kuliah nak dihadam.
ah, esok walau apa pun yg terjadi aku nekad nak pergi print semua nota yg dh tertinggal.
dh tiga minggu kot tak print nota.
majnunah kan?


bilang hari. bilang jari. bilang duit.

bilang hari
pejam celik dah hampir 3 bulan kat sini.
rasa pelik pulak bila hari-hari tgk kalendar, rasa sayang nak tinggalkan kebanyakan perkara kat sini.
oh, seronok kot. tak percaya meh lah datang sini. haha
rasa lucu sebenarnya, macam baru semalam kira berapa lama nak datang sini sekarang sibuk kira berapa lama nak tinggalkan semuanya pulak. nilah yg baba selalu cakap, dunia sementara akhirat yg kekal abadi.

scroll older blogpost, banyak post syok sendiri, lebih kepada senyum aku disini. kisah peribadi. tak banyak pengongsian yg boleh dijadikan pengisian untuk org lain. aduh.
suatu masa dulu, teringat jugak nak hilangkan blog ni dari dunia maya. tapi seorang sahabat, lebih kepada adik sebenarnya berkata,

eh, jangan delete. you have no idea how much i'm being inspired by your 'diary',

haha, inspired lah sangat. but then, aku dengar cakap adik tu dan still keep my diary untill now. dan sekarang abang pun dah pandai baca diary aku ni hehe
terbaiklah abang. luv u :P

bilang duit.
senyum senyum jugak. jalan sana jalan sini. tengok keindahan bumi allah. poket bukan mampu sangat. mengharap ihsan kerajaan je lah.
sekali sekala bila sembang dengan baba,
ba, ba nak apa dari sini? nanti mah carikan,
duit orang mah, jangan bazirkan sangat. nanti allah hisab, kau nak jawab apa?

uhuk2. insaf dah. lepas tu aku dah tak tanya baba nak beli apa. rasa macam sesuai kita beli lah.
tapi tulah, dalam sempit-sempit macam ni, ada orang ajak 'singgah' jogjak pulak. pikir banyak kali jugak. perjalanan ke sana 14 jam kot. indonesia ni dahlah tak sah kalau tak traffic jammed 2-3 jam. kalau tolak tambah adalah dalam sehari setengah dia punya perjalanan. aduh.

bilang jari.
dah janji nak sampaikan semua yang aku lalui disini. tapi bila selak-selak balik cuma banyak cerita pasal berjalanhabiskan duit  je. takde langsung kisah pasal belajar dan suasana pembelajaran kan?
ahha, nanti kalau senang-senang banyak masa, aku cerita pasal sistem pembelajaran pulak ye?

fahmi's_snap. beginning of the journey. tangkuban perahu. bandung, indonesia.



Tuesday, November 20

fitnah

once before, baba said :
camera akan jadi fitnah untuk anak perempuan macam mah,

and

now only i admit it, T_T



parents never lie. oh, even they are. who cares?

.

aku tengah tunggu,
bila sampai satu masa, apapun yang kau buat atau cakap,
takkan tinggalkan kesan hatta sebesar zarah sekalipun,
dekat hati dan perasaan aku,
cukup sekadar macam angin yg bertiup,

aku tengah tunggu,
bila sampai satu masa, seseorang akan sampaikan pada semua,
yang kau ni mulut manis sebenarnya, semua orang benda kau nak terkam,

tapi kau tahukan,
dia tak sempurna,
mereka tak sempurna,
dan aku juga tidak sempurna,
kau tahu itukan?

dan kau tahukan,
bahawa kalau kau tidak tahu untuk bersabar untuk menunggu,
mengapa tidak kau sahaja yang bertindak?

dan kau juga tahukan,
bahawa mukmin itu adalah cerminan seorang mukmin yang lain.
#sigh

motif?

uje dan dayat. kawah putih, bandung. 17 november.

motif?
motif aku post gambar ni? haha 

Friday, November 16

semoga manis semuanya

lembut dan mendamaikan.
november boleh buat aku jadi pungguk yg sgt sgt rindukan bulannya.

eh, kira-kira jumaat yg hening ini menjanjikan sesuatu yg istimewa buat saya,
yang saya gelar baba masih dipanjangkan usia,
semoga allah akan terus memanjangkan usia dia untuk sentiasa bersama saya dan yang lain sepanjang meniti kedewasaan hidup.
allah, peliharalah mereka yang saya cinta, justeru Kau lah sebaik-baik pemelihara.
ameen.

ba, semoga manis semuanya. 

Tuesday, November 13

i just like it,
the way u show ur concerns,
the way u keep ur promises,


hye meema's

if and only if you understand my word.
benarlah kata org, menahan rindu yang paling sukar untuk kita semua.
how long i have to wait ima?
how long o have to wait ieyah?

until the day will come and you will hug me again? at least hug me with your words,



Saturday, November 10

angin november

i.
angin november sedang bertiup lembut, di setiap cuping telinga kami. entah apa yg merasuk, aku seperti merasakan november ibarat sedang berbisik,
tahukah kalian, selepas aku akan muncul disember dan kemudian januari yang sangat kalian nantikan?

ii.
antara yang sangatsusah untuk berubah adalah ukhuwah yang dirahmati allah,
pegang itu rapatrapat dan jangan berhenti untuk menyayangi tanpa sebab,

iii.
bila aku berkata tentang pengganti, there will be an exception for a certain things, like you.
believe me. as u dun have a choice.

iv.
antara yang aku rindu pada diri xiaofen dn deba adalah tentang keprihatinan mereka dlm berusaha membantu saya menjadi muslimah yg baik. semoga allah pilih mereka untuk samasama ke syurga. T_T



Thursday, November 8

moga allah redha

berharap apa yang saya lakukan pada hari ini walau tidak sehebat dan sebanyak org lain,
akan diterima allah,
moga allah redha,
tidur dan mimpi yg indah,
salam, :)





senyum kau boleh buat org tak tidur malam, 

Wednesday, November 7

its jakarta again.

assalamualaikum pembaca budiman, semoga semua nya dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya. :)

its jakarta again. kisahnya dua minggu uts (ujian tengah semester) sudah melabuhkan tirai. dan kengkonon kalau dilihat kepada kalendar pendidikan ipb, waktu kami bermesra dengan indonesia dan warganya cuma kurang lebih 12 minggu sahaja. jadi semua sepakat nak ke tanah abang dan mangga dua untuk membeli dan membelahkan dompet sendiri. again, paksa fahmi ikut sekali. haha

kali ni semua bangun awal, pengecualian untuk fahmi, sebab time org sibuk nk bersarapan dia boleh keluar bilik bawak teh sosro celup sambil pakai short. time tu semua dh terjerit,
weyh, asal ko tak siap lagi?
er, ingat korang nk bertolak petang?
*whack fahmi dalam kepala*

sebenarnya tak salah sebab dia ingt kami nak bertolak petang, since ada masalah dengan tarikh tamat visa kami semua. huhu. but at last, semua sepakat nak pergi jugak jakarta without visa, merasa lah jugak jadi pendatang makruh seketika. oh, lupa nak bgtau, kami bertolak pagi jumaat. sebab lewat bertolak, sampai mangga dua je dah pukul 10.30. kalau xsilapla. haha. janji dengan fahmi nk kumpul kol 12.30 which means after dia selesai solat zohor. tapi atlast semua kumpul kol lewat sejam jugak. nasiblah yg menunggu tu fahmi, kalau abangabang yg lain mungkin semua dh kena sembur kot. huhu.

dari mangga dua, singgah makan mekdi dan kemudian bertolak ke museum nasional (monas). dah janji nk jumpa kak yanti, member dari malaysia kt monas. tp sebab ada halangan kitorang pergi tanpa kak yanti. pergi naik teksi, dua buah. smart kan? alhamdulillah. allah permudahkan urusan, ada pak polisi tukang tolong tahan taksi, dpt dua buah serentak. tapi, masalahnya dia tak turunkan kami kat tempat yg sama. end up nya kitorang terpisah kepada dua. sesampai je, kami xdpt naik bangunan yg tinggi tu sebab dah tutup. kecewa sungguh. huhu. takpelah, kita pusingpusing, tangkap gambar, beli keychain n tshirt iluvmonas.
  
then, baru realise tak solat asar lagi. singgah solat asar. surau tu selesa dan memandangkan hari dh nak gelap, semua pakat nk bertolak ke rumah kak izan lepas magrib.
lepas solat magrib. terus bertolak pergi rumah kak izan. HAH! memang xlah kan. nama pun dah malam. lagi cantik la view untuk tangkap gambar, haha. again, masuk balik sekitar monas dan tangkap gambar macam org tak betul.



lepas tangkap gambar baru hegeh-hegeh nk tahan taksi. sekali lg, mintak tolong pak polisi. dn sambil bersembang dengan dia, dia sempat tanya umur kitorang berapa. konfiden aq jawab doplohsatu. dn dia jawab umur dia lapanbelas. ah, aku tersentak seketika. kat malaysia umur lapanbelas baru sibuk nk update hanfon terbaru dipasaran, dia tengah berdiri tegak ditengah malam sambil menjaga keselamatan sekeliling. insaf seketika. tapi ada seorang pakcik tawarkan untuk hantar naik kereta dia. disebabkan harga yg ditawarkan lebih murah berbanding dua taksi, kitorang pun setuju. dalam hati doa banyakbanyak supaya dipermudah, jangan lah kena tipu. ameen.
dalam perjalanan ke tanah kusir, rumah kak izan. sangat macet. dlm bahasa malaysia, kesesakan lalu lintas. in english, traffic jammed. kereta bergerak doploh sentimeter jek. lamanya hanya allah yg tahu.
sampai kat rumah kak izan dah pukul sepuluh lebih. rumah dia sederhana besar. tp sangat selesa. untuk seketika, kami harus berjalan melalui pintu rumah yang lain sebelum sampai ke rumah kak izan. baru aku terasa bahawa aku sedang berada di tengahtengah jakarta. bandar yang sibuk dan penuh sesak dengan manusia.


masa dalam perjalanan ke rumah kak izan, kitorang ternampak banyak pasaraya dan semua teruja nak kesana. disebabkan suara majoriti nak kesana, maka sekali lagi fahmi kena ikut kami untuk kesana. huhu.
tapi sebelum kami kesana, akakakak doktor gigi ajak buat lawatan sambil belajar ke kampus mereka. nice sangat sebab pelajar mereka sangat ramah. diorang takkan pandang kau sebelah mata sambil bisikbisik. huhu.

 


lepas tu, naik bas pergi ke blok m square. dari blok m square, amik satu bas lagi sampai ke grand indonesia. disebab kan grand indonesia sgt mahal dan kami dh tak sanggup nk mengadap muka princess yg paling ketat saat itu, maka kami pun berundur ke senayan city. makan kt situ dan gerak ke senayan metro. kumpul jam 4.30 bergerak balik ke rumah kak izan.




kat umah kak izan, singgah makan dan solat dan terus ambil taksi untuk ke terminal bas. time nk singgah solat tu, fahmi sempat pesan, singgah solat je tau. sambil sengih tunjuk doplohempat batang gigi. lepas tu baru kami tau yg malam tu ade gam ManU vs arsenal dan ManU menang!!!! aku selalu teman abang sokong ManU dan memang sahsah la aku tak sokong arsenal tp sebab fahmi sokong ManU maka aku kena sokong arsenal. ntah papela kan. tapi arsenal kalah. so, tutup mata diamdiam buatbuat tak nampak. haha :P

dua kali pg jakarta. tata tanya, dekat ke jakarta tu dgn bogor mah. haha, mines pun aku rasa jauh, tapi jakarta tu rasa dekat je kn?

gambar lama


jumpa gambar lama, zaman berhingus dulu. haha.
bila difikirkan, ada juga antara harapan dan angan-angan aku yang tercapai. 

jadi, takkan nak bangun setiap pagi sambil berfikir untuk tidur kembali, bukan begitu mah?
atau takkan nak bangun setiap kali dan meneruskan hidup dengan melayan perasaan, bukan begitu mah?
wake up. stand up. grow up. but never stop loving someone. #eh?


Tuesday, November 6

update blog. terbuai

humairah.
makin lama makin besar. makin lama makin matang. makin lama makin nakal.
haha. kira-kira cakap dia makin menguatkan saya. sebenarnya kalau saya takde merekamereka disisi saya mungkin kurang kuat, tapi tetap kuatlah. haha.

kata humairah,
kalau asyik update blog, nanti akan terbuai dek perasaan. eh, betul lah tu. bila mood jiwang datang, memang takbleh halang.

tapi sebenarnya, bila cakap tru fon, atau tgk muka tru skype, rindu nak pelukcium babybaby saya tetap tak hilang. sebab kat sini takde baby orang yg boeh dipinjam untuk dibuli, hukhuk. but then,  humairah said, 29 januari  tu tak lama mana pun mah, :P

yela2. tahan je lah rindu nieh. hug hana n mamat dalam kepala. <3

yah dapat mumtaz dalam psra, im proud of u sis. damn proud. bt y u dun want continue in arabic stream. xpelah, takmo paksa. :)

khamis ni upsr  pulak, im believe u can do it. coz u r special in ur own way, :D 

Monday, November 5

masa

i.
ada masanya, korang betulbetul boleh buat aku ketawa.
tapi ada masanya korang betulbetul boleh buat aku pecah kepala,
benarlah, kata orang rasa sayang itu datang tanpa diundang,


ii.
baik, aku pegang katakata kau. masanya takkan lama, cukup sampai situ sahaja.
wahai allah, moga aku tidak keterlaluan. :(

iii.
abang tanya, mah rambut kau dh panjang blom?
amcik tanya, mah rambut aku dah panjang kan?
dan aku sedar, selain abang yg memang sentiasa, takde rambut, amcik yg selalu curcuri bela rambut panjang, aku rindu dengan sorang lagi adik aku yg suka bela rambut panjang tu.
ya allah, semoga sayang kepada insan tidak melebihi sayang kepadamu, 

Thursday, November 1

buru.cem

i.
Maturity is when someone hurts you and instead of hurting back, you pause to consider if maybe you forced him to act that way.

ii.
entah akal singkat mana yang menyerang, aku cemburu bila dia boleh berbicara seyakin itu. sebenarnya penyakit ini perlu dikikis secepatnya. sebab dia termasuk dalam penyakit hati jugak. lagilagi bila perlu cemburu untuk perkara macam tu, ah. parah jugak la aku ni. haha 
#inibukankisahcinta

iii.
tahukah anda, batas pergaulan lelaki perempuan itu bukan sekadar di dunia nyata, tetapi juga dunia maya.
ah, lupa lagi. lempang diri sendiri. 

Monday, October 29

rindu tak?


i.
Lewat perbualan malam semalam, bila irah bercerita itu dan ini. Dan akhir sekali dengan suara perlahan, permata hati saya yang seorang itu berbisik perlahan.
Mah rindu baby tak?
Oh, tak rindu. Mah ada banyak kerja nak buat sampaikan mah tak sempat na rindu baby.
Mah buat ape je?
Hurm, pergi kelas, balik kelas, basuh baju, gosok baju, baca buku, banyak la sampai tak sempat nak rindu kat baby langsung, #senyum
Berubah sedikit muka dia mendengar usikan saya.
Sampai hati mah, baby tulis dalam diari tau yang i miss meemah.
Aku ketawa senang. sejujurnya sebelum aku ke sini sudah aku duga, dia yang pertama akan mengaku merindui aku. Justeru yang paling kecil antara permata hati saya Cuma dia dan ilah. Dan memang ilah takkan merendah hati sebegitu rupa mengatakan dia merindui saya. Kerna dia yang paling keras dalam menahan air mata berbeza dengan irah yang paling mudah mengekspresi rasa dengan airmata. Dan kalau difikirkan kembali memang antara kami 6 orang puteri ummibaba memang irah yang paling tenang dalam semua benda. Tenang menerima berita, tenang menahan sakit, tenang menahan marah, bahkan tenang saat perlu berebut seseuatu dengan ilah. Mungkin juga paling tenang dalam mengukir senyuman. Ah.

Berkisar tentang amcik yang masih paling degil antara semua. tidak sedikit pun dikhabar bahawa dia merindui saya. Ah, itu yang terbaik buat aku. Justeru kalau dia mudah mengungkap rindu, mungkin aku akan sedikit kaget dengan pergaulan beliau dengan orang lain di luar sana. Tapi saya dapat merasakan ungkapan rindu yang dia sampaikan lewat bicara bagaimana mahu menjawab soalan kelayakan itu ini, atau apa komik terbaik di indonesia, atau saat dia bersungguh bertanya tentang saluran tv di indonesia, atau saat dia bercanda mengatakan komputer saya dirumah sudah dimiliki sepenuhnya oleh dia. Saya dapat memahami bahasa rindu dia. Jangan risau amcik :)

Dan abang, dia yang paling yakin. Bahawa dia yang paling saya rindu antara semua. Tak perlu menanti saya untuk meluah kata, laju mulutnya akan berbicara,
apa yang kau paling rindu mah?
Ayam dalam reban?
Rabbit dalam sangkar?
Atau rumput belakang rumah?
Atau kau rindu aku?

Dan kerana ego seorang saya, saya akan menidakkan semua pernyataannya. Bahawa tidak sedikit pun saya merindui semua itu. Jauh di sudut hati, aku mengakui bahawa memang aku merindui mereka semua.

Sejauh ini sudah berjalan. Saya sudah menerima pengganti dalam semua perkara. Baik makanan yang saya telan setiap hari, rakanrakan untuk berkuliah, rakan untuk mendengar masalah, mahupun pembimbing yang hebathebat. Tapi takkan ada yang boleh mengganti telatah hana dan mamat. Dan sekarang mungkin juga telatah syafiq yang semakin petah belajar untuk berkata-kata. Mungkin?

Dan untuk baby irah yang menulis dalam diari bahawa dia merindui saya, ingin sekali saya sampaikan bahawa saya juga merindui dia, telatah dia bila takuttakut memohon pertolongan menyiapkan tugasan, mahupun takuttakut memohon izin untuk membaca bukubuku simpanan saya ataupun bila dia curicuri mahu tidur lewat kerana mahu ikut menonton siaran lewat malam yang tidak sesuai dengan jadual nya sebagai pelajar.
Mah rindu baby jugaklah. Takkan nak cakap depan orang yang mah rindu baby kan? #skype depan fahmi dan ameer memang stress =.=’

ii.
laisha dah, jejeh dah, amal dah, mamat pun dah. ipin je yg belum. awok dok rindu saye ke? :D


iii.
Ada yang menegur, perlu ke save contact number dalam phone guna nama penuh? Perlu. Dalam kebanyakan masa aku senang begitu, mengingati kalian dengan nama terbaik yang sudah dipilih ayahbonda dengan susahpayah.  Sebab tu saya lebih mengenali syafiq bukan snow, azim bukan joker, afif bukan black, fahmi bukan toke dan seterusnya. Tapi saya senang digelar meemah kerana itu nama mahal yang dcipta ummi. Manis kan?

sarap.an

bismillahirrahmanirrahim

i.
aku antara anak ummi yang tidak gemarkan roti sebagai pengalas perut sebelum ke sekolah,
pun begitu seiring berlalunya waktu, aku jadi mahu tidak mahu memaksa diri menelan roti,
dan untuk keterpaksaan yang itu, aku sangat berharap setiap pagi di rumah takkan ada sekeping roti tawar sebagai sarapan,
terasa macam nak kena pergi kuliah kalau makan roti.

ii.
aku antara anak yang akan bangun setiap pagi,
dan menegur ummi yang sedang menghabiskan surah-surah amalan sambil bertanya,
harini ummi buat sarapan apa,
pun begitu seiring berlalunya waktu, aku jadi penasaran,
apakah putriku juga bakal merasai perkara yang sama,
bangun seawal pagi dan menyapa ummiya yang sedang menatap kalamullah sambil meminta sarapan,
atau bangun seawal pagi dan melihat umminya yang sedang menatap skrin laptop sambil menanti sarapan?
aduh, parah.

iii.
aku antara anak yang bangun setiap pagi da akan bersarapan bersama 9 org yang lain,
pengecualian andai aku tidak di rumah, atau andai aku kesiangan, erk.
pun begitu, seiring berlalunya waktu,
aku masih tidak membiasakan diri untuk bersarapan sendirian, #haih

Sunday, October 28

raya korban. daging korban

assalamualaikum pembaca budiman,
i. raya korban
sudah masuk hari yang ketiga, takbir raya masih berkumandang di angkasa. setiap kali usai solat fardhu, aku akan merenung sejenak, membayang-bayangkan apa yang mereka sedang lakukan di rumah. mungkin sedang sibuk membersihkan daging korban yang diperoleh di masjid. atau mungkin sedang meratah dagingdaging yang sudah digoreng dengan sedikit kunyit. atau mungkin ada sedikit sup hasil tulangbelulang yang dibawa pulang baba. bukan apa yang mereka nikmati yang aku rindui, tetapi mereka yang menikmati sekalian beserta celoteh dan gelagat mereka yang buat aku terkenang-kenang.
sambutan di selayang ahad nanti, kata ummi dan baba
ah, hati jadi rindu sekaligus cemburu. 

alah mah, aku pun nak solat aidiladha kat indon jugak. abang saya, jarang sekali dia gagal membuat saya ketawa dengan caranya yang tersendiri. kadang-kadang saya terfikir, allah mengambil kelebihannya yang satu itu dan menggantikan dengan senyumannya yang luar biasa. sehingga bisa membuat kamikami juga turut senyum sentiasa. bahkan dalam sesetengah keadaan, cuma dia yang mampu mengembalikan senyuman di bibir ummi mahupun baba. justeru aku persembahkan disini apa rasanya menyembah allah dan membesarkan dia dalam lautan manusia yang sama pegangan cuma berbeza bahasa.
malam sebelum aidiladha semua orang pun sibuk berbincang dimana mahu solat, justeru kapan solatnya dimulai. memang tiada yang tahu. kalau tanya masjid upm ukul berapa, atau masjid al mustaqim atau masjid uniten, mungkin aku boleh jawab la. huhu. tapi allah menghulur bantuan, dari pembesar suara yang berhampiran, imam mengumumkan bahawa solat akan dimulai jam 6.15 pagi. oh, disini subuh jam 4.20 kalau aku tak silap la. kata suara itu, solat di dataran di hadapan Graha Widya Wisuda. 
er, tapi. esoknya kami kesiangan. semua terjaga jam 5.30. kecuali na dan fahmi. haha. jangan tanya fahmi bangun pukul berapa ya. bersiap seberapa pantas dan melangkah selaju yang boleh. memandangkan bersolat di dataran, kami semua harus membawa sejadah sendiri. setibanya disana, kami terkejut. lautan manusia yang sangat besar. ramai. sangat ramai. walaupun sudah ramai di malaysia, tetapi disini masih tetap ramai. 


ini cuma jemaah wanita, kami di barisan tengah. harap maklum. huhu. sebelu sejadah dihampar, kebanyakan mereka disini akan melapikkan sejadah dengan koran aka surat khabar. bersyukur dengan apa yang ada, ambil tempat dan solat dua rakaat aidiladha. seusai solat, khutbah. tapi yang paling menyedihkan apabila semasa kami bersolat, disekitar kami terdapat beberapa orang yang sibuk menjaja. mungkin mereka bukan muslim. cuma mampu bersangka baik.

see? dia jual belon. 
selesai solat, semua orang mengangkat sejadah. tetapi sangat sedikit mereka yang membersihkan koran mereka. haha. dalam kehairanan aku mengeluh kecil tentang ketidak wajaran ummat ini dalam membiarkan dataran itu penuh dengan hamparan koran. sangat tidak melambangkan muslim nya mereka. 


allah maha mengetahui. sedetik selepas aku tertanyatanya, kelihatan beberapa orang yang lain pantas mengutip setiap helaian koran tersebut ibarat mengutip emas. ah, betapa rezeki mereka adalah sesuatu yang tidak aku duga. mereka melihat kehidupan dalam ketidakbersihan sesuatu. aku beristighfar seketika keran bersangka buruk. 


-------------------------------------------------------------------------------------
ii. daging korban
petang tu, selesai berjimba di rumah pak feri abangabang mengkhabarkan bahawa mereka punya daging korban. sibuk mulut mereka meminta kami menganggar cukup atau tidak daging itu untuk dimakan sesama kami. 
berapa orang?
kita semualah.
oh, lapan belas orang?
eh x. campur student bintulu sekali. #pengsan
er, dua puluh satu? 
hah, yelah. ke nak campur budak thailand sekali. #senyum sindir.

perjanjiannya, mereka akan membeli barangdapur, dan kami akan memasak. oh, fahmi terlepas dalam senarai tugasan. abaikan. bukan kisah itu yang ingin aku sampaikan. haha
pertama, yang buat aku ketawa bila mereka selesai membeli belah. 
kentang 10 biji saiz s. bila ditanya kenapa beli yang kecik. raya, kentang besar abis. jawab mereka selamba. 
limau dua jenis, limau nipis dan limau kasturi. kenapa beli dua jenis? oh, satu lagi untuk buat air. salah seorang yang mengaku, kitorang tak tahu yang mana satu orang guna untuk masak, senang beli lah dua jenis. haha. kejujuran itu pahit tetapi menghiburkan hati. 
perlu ke cerita tentang beras yang mereka beli?
oh, atau mungkin betapa daging yang mereka dakwa itu kebanyakannya cumalah organ dan bukan daging =.=. apa ni, kata budak pertanian. haha.
dan daging sapi yang mereka bawa pulang bertukar menjadi daging kambing. 
 apa ni sekali lagi, kata budak pertanian. haha
urut dada. pegang perut. tahan ketawa.
menu yang dipersetujui. sup kambing. daging black pepper dan sedikit tumisan sayur.
masak nasi dua kali. baru selesai merebus daging, gas habis. aktivit memasak tergendala seketika. dan kemudian sambung balik masak dengan segala kelucuan yang ada. 
akhirnya, selesai solat isya' barulah hidangan tersedia. lapan belas orang. memenuhkan ruang bersama yang sederhana saiznya. 
perut kenyang. hati senang. untuk seketika aku bersyukur kerana diberi kesempatan merasa daging korban di indonesia. terima kasih tukang yang bawak balik.
bila difikirkan kembali, lucu mengingatkan yang mereka bersungguhsungguh mempercayai bahawa kami akan sudi untuk memasak daging tersebut. betapa mereka yakin bahawa kami tidak akan menolak permintaan mereka. ada ukhuwah yang sudah terjalin. semoga allah merahmati kami semua dan semoga perkenalan ini tidak berlebihan justeru memudaratan iman kita semua. ameen.
xde gambar. nanti pinjam zu punya. hehe

Saturday, October 27

salam aidil adha

maka, nikmat tuhanmu yang manakah yang kamu dustakan?

ini pertama kali. pertama kali sepanjang duapuluhtahun diberi peluang menghirup udara secara percuma, aku menyambut aidiladha jauh dari ummibaba. ah, mungkin tidak sesyahdu jika harus menyambut aidulfitri jauh dari ummibaba. tapi tetap airmata akan menitis sebutir dua kalau melangkah kaki untuk bersolat seawal pagi tanpa ditemani ilah mahupun irah. atau saat menjengah ke 'kotak' makanan dan menyedari aku hanya punya sebungkus roti beserta sedikit mentega sapuan. dan yang paling mahal bila tiada baju melayu baba atau amcik yang harus digosok atau tiada abang untuk disolekkan.

justeru, allah menghantarkan sesuatu buat kamikami yang merindui keluarga di Malaysia. kami beruntung sebetulnya bila pak feri menawarkan diri untuk menerima kami sebagai tetamu di teratak keluarganya. yang lebih membuat aku terharu bila pak eko turut menawarkan diri untuk turut serta. eh, kemudian kata bu sima, beliau juga ingin turut serta. *lap air mata.* terharu yyang amat sangat bila mereka rela tidak pulang ke kampung masingmasing semata ingin bersama kami yang tidak punya kampung halaman. *lap air mata lagi*

sekitar jam sebelas, pak endang yang setia menjemput kami di asrama internasional dan menghantar ke rumah pak feri. memandangkan jumlah kami seramai 13 orang, maka dua trip diperlukan. setiba disana aku tersenyum kekaguman justeru tepat dihadapan rumah itu, terrhamparnya sebuah ciptaan allah yang sangat indah. sawah padi. sebahagian sedang menguning dan sebahagian lagi padinya masih menghijau.

oh, sementara menanti yang lelaki selesa jumaatan, kami menjamah ketupat yang disediakan oleh bu susan. isteri pak eko. ketupat mereka tidak jauh beza dengan yg di malaysia. beras. daun kelapa. anyam. rebus. tapi tetap ada yang kurang. eh, tapi sedap kerana ia dibuat khas untuk kami. :) dan steri pak feri menyediakan bakso buatan sendiri. sangat enak. kalau sebelum ini saya rasa bakso segera, bila berpeluang merasa yang asli dari dapur rumah, kami semua terpaku seketika. haha. bu sima membuat kami tersenyum senang dengan cocktail ajaib beliau.


antara yang membuat kami senang berlamaan di rumah pak feri, adalah apabila pak eko kecoh menceritakan pohon mangga dirumahnya mahupun bu sima yang ketawa saat mengenang dia berbaju kurung ke kuliah. untuk seketika aku jadi senang bila mereka tidak kekok berbicara dengan kami sebagai seorang pakcik yang berkongsi kisah dengan keponakannya.
eh, dan yang lebih melucukan saat kami berbisik-bisik ingin bergambar di sawah padi, pak eko dan pak feri ibarat memahami,
mau ke tengah?
ibarat orang mengantuk yang disorongkan bantal, kami mengangguk laju. haha. tak pasal-pasal berbondong-bondong anakanak pak feri, bu sima dan anak saudara pak feri turun ke tengah sawah tersebut. sekian. haha.



dan untuk pertama kalinya, saya melihat apa itu yang digelar padi yang menjadi beras. apa itu yang membuatkn saya senang hati setiap hari. selesai bergambar, kita pulang ke rumah dan bakar sate. raya tahun ni takde daging kambing, tapi ada sate kambing untuk saya dan kawankawan.
pertama kali seumur hidup saya, menyaksikan sekawan dosen yang bersusah payah menghidupkan api menggunakan arang. opkos saya tak tangkap gambar. kamera takde bateri. nk guna hanfon segan la. dah la pak eko sepuluh kali nyalakan api tapi tak nyala. sudahnya dia salahkan dosen dia yang dulu sebab tak ajar dia ilmu mengawal suhu. terburai ketawa kami untuk seketika. akhirnya pak endang mengambil alih. merasa lah jugak apa itu yang dipanggil sate disini. mereka tidak memerap daging sate mereka bahkan cukup sekadar memotong dan membakar daging yg dicucuk diatas lidi itu.


perut dah kenyang, tapi makanan masih banyak. ina dengan nada bergurau memohon untuk dibungkus sedikit buat makan malam. ibu feri dengan senyum senang memberi persetujuan. dengan malu tapi mahu, kami pun membungkus semua makanan yang ada untuk dibawa pulang. semua ya, harap maklum. haha

dan untuk hari itu, berakhirlah kisah aidiladha kami. pertama kali lebaran di perantauan kata pak eko merujuk kepada diri beliau dan juga kami semua.  senyum sampai ke telinga. salam dihulur. terima kasih dilontar. suatu hari lagi berlalu dengan senyuman. tapi tetap malaysia yang aku rindu. sungguh.

perlahan hati ini berbisik, maka nikmat tuhan mu yang manakah yang kamu dustakan mah? lap airmata buat kesekian kalinya.
eh dayah, awak terlepas raya dengan dosendosen yang osem ini. haha

gambar ihsan nut. harap maklum. huhu