kalian yg sy hargai

tHe wOrLd aS i sEe iT, mY wOrLd aS i eXprEss iT

Saturday, September 29

sebenarnya, :)

i.
sebenarnya kalau difikirkan kembali,
kecil atau besarnya sesuatu masalah bergantung kepada kita sendiri.
banyak fikiran, banyak soalan,
banyak soalan, bertambahlah kekusutan.
persoalannya, mahu di ngapain sama ini masalah? #ah,

ii.
sebenarnya, hanya kita yang tahu betapa sukarnya melawan diri sendiri. musuh yang amat ketat dan kuat tetapi tak boleh dilihat dengan mata kasar mahupun mata lembut. #ah lagi,

iii.
sebenarnya, mungkin ujian disini lebih berat kerana masih belum kelihatan pembantu yang KAU hulurkan. apa takkan sama bentuk bantuan yang kau hulurkan untuk aku disini? kerana sedikit sudah tiada telinga yang rajin menadah kata. juga sudah tiada bibir comel yang rajin memberi penyangga semangat saya. dan yang paling kurang sudah sedikit tiada senyum manis yang bisa membuat saya melupakan segala masalah walaupun untuk seketika cuma, #wahai allah, permudahkanlah :)

Wednesday, September 26

tolonglah,

i.
tolonglah, jangan buat macam tu.
kau berikan aku seribu persoalan dan membiarkan aku terkial-kial sendirian mencari jawapan,
mana agaknya janjijanji manis yang kita buat samasama dahulu?haih

ii.
tolonglah, jangan malas mah,
sungguh bumi allah masih tersangat luas untuk diterokai,


Monday, September 24

berlin at bogor

salam perantauan dari bogor,

assalamualaikum pembaca budiman,
ini sabtuahad ketiga di bogor. rencananya takkan kemana-mana sebab dah sakan berjalan ke tanah abang minggu yang lalu. tapi disebabkan ada beberapa keperluan yang perlu dicari maka kami sepakat untuk ke pasar kaget. oh, namanya kaget mungkin kerana pasar ini cuma setiap ahad pagi. 

bersiap seawal jam lapan pagi semata untuk 'membeli-belah' di pasar. hehe

ini warung makan di belakang asrama internasional. oh, mie ayam bakso disini sgt sedap. tapi beberapa hari selepas itu, saya dapati dia menggunakan kadar msg yg sgt banyak sehingga menyebabkan kepala saya mengalami kepeningan yang amat sangat. dah tak sedap dah. huhu

ok, the first stall yg ade. stall ni betul2 depan gate. nama gate ni gate berlin. nice name kan? keluar je dari pagar ni adalah jalan bara dan bateng. belok kanan is jalan bara belok kiri is bateng. sedikit sebanyak lebih kurang macam flat ikan kat upm la. :)

zoom sikit, hehe.

ini gerai buah, setiap jenis buah rp 5k sahaja. buah nya sangat segar dan manis pada saya. na yang rajin beli buah dari pakcik ni.

eh, pakcik ni jual apa ye? sejenis makanan yang digoreng atau direbus. tapi saya tak ingat namanya apa. 

ini kedai jual aksesori anak perempuan. sangat comel buat saya teringat baby ilah dan baby irah di rumah. 

oh, tengok mixture ni teringat kat ummi plak, huhu.

warga disini sangat suka minum susu kotak. tapi ini bukan susu dutchlady ye, harap maklum.

susu dutch lady disini dikenali sebagai susu frisian flag. mungkin sebab istilah dutch tu satu isu sensitif untuk warga indonesia yang pernah dijajah oleh tentera dutch.

es lilin. lebih kurang macam aiskrim malaysia tapi dia akan bukak kan plastik pembalut dan cucuk dengan lidi sate. supaya mudah untuk dipegang dan mudah untuk dimakan.

celup coklat dulu, dan sedia untuk dimakan. 

ok, pasar kaget yang menjual pelbagai barang keperluan. kalau nak cari semua benda emang ada dijual disini. tak percaya? yuk, ke pasar kaget. hehe

zue sibuk carik pisau dengan papan pemotong untuk persediaan memasak. sebelum ni, memasak asyik pinjam pisau mas indra dengan mas deden dengan mas danny jek, >.<

hoyyeah, ini alat bertukang. dari skrudriver sampai la gergaji. semuanya ada.

ini kedai jual peralatan komputer. pakcik kedai ni speaking english dengan saya. saya rasa lucu bila dia cakap macamtu. apa muka aku tak cukup indon ke? haha

baju bogor! ini antara benda yang kitorang cari sedari tiba di bogor. hehe. abang ni sibuk mintak difoto. nak taknak ambil je la gambar dia. sweet kan saya? haha

abang ni tawarkan tshirt malaysia. haha memang xla nak beli tshirt malaysia kat indonesia kan?


see? ini menara kuala lumpur. kata abang tersebut. XD

patung barbie ni siap dipakaikan mukena. saya rasa comel dan nak beli satu untuk hana. comel kan?

after that, gerak ke taman kencana. kak izan nak belanja pizza bakar. maka teruja ambik angkut sampai dua kali untuk ke taman kencana. kalau ambil angkut dari bara, kena pergi laladon dulu. lepastu dari laladon ambil angkut ke taman kencana. done. rp 4k.
kat area taman kencana tu banyak kereta kuda. saya sangat teruja. tapi sangat kesian dengan kuda-kuda tersebut kerana penat berjalan. haih.

sampai je kat taken (tamankencana) duduk diam2 tunggu kak izan dtg jemput, hehe.
 
pizza bakar. sangat sedap. dia bakar guna dapur kayu. tapi tax dia sangat mahal. 10% kot. 
tapi berbaloi lah. sebab sangat sedap. 

acara tangkap gambar adalah acara wajib ye anak-anak. tangkap gambar dengan kamera kak nuha yang mahal ye, harap maklum. haha

tepi tu ada kedai coklat, maka kita pun singgah sekejap untuk beli coklat. dalam dia ada sgt byk jenis coklat dan semuanya nampak macam sedap. tapi saya tak beli sebab saya takde duit. haha. duit abis makan pizza tadi. harap maklum ye sahabat2 sekalian.

rp 150k. kata dayah nanti kita boleh beli untuk sambut besday sama-sama. nampak macam korang je la yang sambut happy 20th birthday. sebab saya dah sweet 21 kan time tu, haha.
ok, setakat itu saja cerita untuk minggu ini. nanti minggu depan kalau ada rezeki dan ade dana kewangan nak cuba naik puncak pulak. 
oh, lupa nak cakap. kami dpt 7 abg junior dari fakulti pertanian. haha.
siapa namanya ye? aku tak kenal semua. yang aku kenal just,
anuar, hazran, faiz dengan wawi. yg lain xkenal.... hehe
till then, caucincau. salam alaik.

Thursday, September 20

ini hasilnya,

salam alaik pembaca budiman,

aku sudah semakin percaya, bahawa manusia itu apabila dalam kesulitan akan jadi bisa melakukan apa sahaja demi untuk mengatasi kesulitan itu.

dan untuk balasan yang ini, 

"mah ni nak bgi rspi tom yam. mula mula kisar bawang putih,merah,cili kering,serai tumis  bahan yang dikisar masukkan air secukupnya tunggu sampai mendidih masukkan asam keping dan masukkan serai yang dititik dan ayam, sayur,akhir sekali masukkan sotong dan udang"
nah, ini hasilnya.


sedikit pedas, tapi rindu saya pada tomyam ummi sedikit terubat.
er, walaubagaimanapun asli lebih baik, kan? 

ceritanya ringkas, kau takkan dapat pes tomyam segera cap istana lama kat sekitar kawasan bogor ni. maka kau menagih simpati abang untuk email kan langkah-langkah nya. sebab setiap kali kau tolong ummi masak kau lupa nak tgk mana yang harus didahulukan. tumis cilinya kah, tumis bawangnya kah atau tumis sekalian cili dan bawang. nah, semua sudah terjawab. kan?

kalian faham apa yang cuba disampaikan?
terima kasih.
sungguh menulis itu jadi indah bila ada yang sudi membaca dan mengambil berat.
salam sayang, dari anak perantauan. haha

Monday, September 17

tanah abang

bismillahirrahmanirrahim.
assalamualaikum pembaca budiman. 
sabtu ketiga di bogor. semua pun pakat nak ke tanah abang sebab ramai yang cakap kat situ banyak barang murah. maka semua pun buat muka esaited dan terus merancang untuk ke sana. 
so, pagi sabtu tu janji pukul enam nak bertolak, tapi saya terbangun tepat jam 5.40. tsk3. nasib dah siap kemas beg sebelum tidur. sementara bersiap, na dgn ana buat sarapan, sandwic telur. untunglah ade member yg prihatin. tapi dah kalut-kalut bersiap bagai nak rak, dengan xsempat make-up lagi tengok2 princess pun lambat jugak. sudahnya janji pukul enam, tapi bergerak keluar dari IC(international college) jam 6.45 pagi jugak. 
first step is naik angkut dan terus bergerak ke Laladon. dari Laladon ambil satu lagi angkut untuk ke Stasiun. 
oh ya, dkt sini bila kami survey cara pengangkutan untuk ke tanah abang semua cadangkan naik kereta. terkejut jugak dengar sebab kalau kena naik kereta siapa pulak yg nak jadi driver nya? dah la trafik kat sini sgt tragis. huhu. rupa-rupanya klu sebut kereta tu maknanya adalah keretapi. hehe. sebab disini kereta disebut mobil dan kereta api adalah kereta. haha. ok, satu lagi istilah baru untuk saya dan anda. :)


keadaan stasiun mereka tidak banyak berbeza dengan di malaysia. cuma kalau di malaysia ada sesetengah perkara lebih enak di pandang. huhu. perkara pertama yang buat aku terkejut bila disini sangat ramai org yg dengan sopan dan manisnya memotong barisan untuk membeli tiket. haih. penat berebut dengan org tempatan yg sgt sopan dan manis tersebut. tapi x semuanya yg berkelakuan begitu. harap maklum.
kedua yang buat saya terkejut adalah bila membeli tiket. satu tiket sehala ke tanah abang bernilai rp7k. bila aku bayar rp50k dia cuma pulang rp30k je. bila disoal kembali dia cakap dia ingat aku beli dua tiket. pffft sgt. klu aku beli dua tiket pun baki dia rp36k kot. haih sekali lagi.

landasan keretapi bogor

stasiun bogor antara yang terbersih dlm semua stasiun yg aku singgah.

loket tiket stasiun tanah abang

jubah~jubah~jubah, hehe

ini abang garang, hehe~

outside of the bangunan yg tak diketahui namanya

ini teh botol, mana pergi pun nampak teh botol cap sosro ni, +.+


orang sangat ramai. aku rasa macam tenggelam di dalam lautan manusia. tunggu train dalam 15 minit. oh, kalau ini aku kagum. tak perlu tunggu train lama-lama. sebab jarak ketibaan antara satu train dengan satu train paling lama pun 30 minit. but mostly kami perlu menunggu sekitar 15 minit. berebut tempat duduk itu benda biasa. oh, forget to mention perjalanan dari bogor ke tanah abang sekitar satu jam. ada sekitar dua belas stesen yang kami singgah sebelum sampai ke stasiun tanah abang. hoyyeah. dan kalau kau baik hati bagi org lain tempat duduk, silakan lah muntah-muntah lepas turun train. pening. mungkin sebab banyak kali terhentak+kurang biasa. tak percaya tanya fahmi yang berdiri sepanjang dua jam lebih perjalanan. pergi balik dia berdiri kot. haih, baik sangat pun susah jugak. =.=


oh, ini angkut. kalau naik dia punya fees sekitar rp5k. paling murah rp2k. dan kalau nasib kita baik dapat pemandu yang rajin bercerita atau kagum dengan malaysia, pemandu tu akan ajar cara nak survive dekat sekitar jakarta ni. oh, lupa nak cakap dari tanah abang ke jakarta lebih kurang dua kali naik angkut jek. boleh pengsan la kalau jalan kaki. hehe

bajai. dua penumpang

beca. 
ok, bila dah sampai kt stasiun tanah abang seorang pun tak tahu nak ke mana. padahal semangat berkobar nak pergi shopping tapi tak tahu kat mana. haha sila gelakkan kami semua. :D jadi semua pun telefon siapa-siapa yang berkenaan untuk tanya destinasi yg sesuai. tapi akhirnya semua pergi dekat tempat depan stasun je.

aku tak tahu apa nama tempat ni tapi most of the shop hanyalah petak kecil dan jual barang secara borong. mostly jual jubah atau gamis, blaus, baju batik, tudung, telekung dan pelbagai pakaian yang lain. keadaannya lebih kurang macam jalan tar jugak. yang berbeza cuma komposisi udara. sangat banyak org yang kepit roko kat tangan sambil hembus ke merata tempat. sangat sopan kan? 
kalau kat sini aku cadangkan korang pakai topeng muka dan kaca mata sebab habuk rokok akan masuk dalam mata dan hidung tanpa disedari. sedar2 je dah terbatuk tanpa henti.

haus, es teh. haus, es teh.

bila kita membeli-belah, ada ramai org pelik yang akan ikut. sebab tu ramai org yg pesan suruh hati-hati. kat sini sangat banyak peminta sedekah dan yang sewaktu dengan nya. ada yang akan ikut kita sepanjang membeli dan tengok setiap kali kita keluarkan duit untuk bayar harga barang. selagi tak bagi dia takkan pergi. tapi sekali dah bagi dia akan datang lagi. haih. ada yang akan bwk gitar dan nyanyi lagu indonesia kat telinga kita kuat-kuat. kalau yang macamni kebanyakannya lelaki muda yg sihat walafiat. ada sorang tu dia ikut aku sampai tiga kedai dan bila buat tak dengar dia siap kuis bahu. pertama kali kena aku memang terkejut kali kedua kena dah kurang terkejut. tapi tetap terkejut jugak, huhu.
oh, lagi yang pelik ada org akan bwk sedulang air teh o ais sambil jerit-jerit dekat dengan kita. tapi golongan yang ni kurang ekstrim, just buat tak dengar dan diorang akan beredar.

sekitar jam dua belas. semua org dh takde nafsu nak berbelanja. kumpul balik depan stasiun dan bincang nak menginap di mana. oh, kitorang sbnrnye rancang nk tumpang rumah kwn tp disebabkan tiba-tiba kwn tu ade keuzuran maka secara automatisnya kitorang xde tempat tinggal. huhu. sejujurnya aku sgt risau sebab majoriti kami semuanya perempuan. jadi untuk tenangkan hati dan mengembalikan senyuman kitorang carik masjid dan solat zohor dulu. kat dalam masjid, ada seorang ibu mencadangkan untuk membeli-belah di mangga dua dan jugak itc square. kat sana ada brg elektronik katanya. sebelum pergi dia sempat pesan,
hati-hati dengan org disini. bukan su'uzzon cuma berwaspada,

aku senyum sendiri mengenangkan keprihatinan ibu tersebut. oh, lupa nak ckp masa dlm masjid ada org susun kasut kitorang dan dia akan kutip duit. tapi kitorang semua pakai kasut senyap-senyap dan beredar sambil buat-buat tak faham bahasa indonesia. bukan kedekut, cuma rasa tak perlu bagi dekat org yg sihat walafiat macam dia.

lepas keluar masjid, masih tak tahu nak menginap dimana. semua sebulat suara untuk pergi makan dulu. 
hoyyeah, makan memang boleh jadi penghilang kerisauan yang baik. lepas makan, abg jual bakso tu cdgkan naik angkut untuk ke mangga dua. tahan angkut no 07 dan turun separuh jalan, naik angkut no 39 pulak. sampai depan mangga dua (mall) lebih kurang sejam lebih sebelum asar. kat sini mall dia 5 tingkat dan kebanyakan barang yg dijual adalah kasut, beg tangan, jam tangan, tali pinggang dan baju 'i luv jakarta'. sebelah dia bersambung dengan satu lagi mall yang jual lappy, hanfon, kamera, dn pelbagai electronoc devices. ala-ala lowyatt la. harga? standard lah, jangan kena tipu sudah. my advice baik ko buat survey byk2   sebab takut kena tipu. dan kalau boleh jgn sampai penjual tahu kau org malaysia sebab dia takkan bagi diskaun byk2. tapi kitorang kantoi jugak. haha

mostly org kt sini bila sebut malaysia diorang akan sebut upin dan ipin. haha. aku rasa lucu sebab kebanyakannya adalah lelaki dewasa. diorang tengok upin dan ipin ke? ok, itu lawak. sangat lawak.

makam habib alwi b. ahmad jamalullail

sampai ke malam sibuk membeli-belah. sedar-sedar dh magrib. singgah solat kat masjid seberang jalan yg dalam tu ada makam sambil pikir lagi nak menginap kat mana. jalan-punya jalan akhirnya sampai kat satu hotel dan tanya harga bilik. rp 1000k untuk satu malam. dengan hati yang hampa dicampur dengan sangat lucu sebab berangan nak tidur kat hotel 5 bintang, kitorang pun cari hotel lain. ada sorang pemuda mencadangkan hotel plaza yg berdekatan dengan mangga square. ok, dekat lah sgt. jalan kaki lebih kurang 45 minit. sampai kat hotel tu dan cuma ada bilik untuk dua org. family suite dh xde. kitorng ambil tiga bilik. satu untuk d only man in d group dan dua lagi kongsi seramai 7 org. tapi bila nk check in yang masuk 3 org je. lepas byr duit dan dpt kunci baru semua 8 org msuk. abg recepcionist tu terkejut dan tanya dua kali berapa org sebenarnya yg nak masuk. semua buat muka tak paham, tekan butang lift dan menghilang. selesai satu masalah. haha.

esok, balik ke tanah abang dan shopping lagi sampai zohor. ambil train, balik ke bogor. dkt stasiun bogor singgah kfc kejap. nak cerita pasal kfc kt bogor memang lagi satu cerita. takpelah lain kali je aku cerita. korang pun mesti dah penat baca kan, hehe.

till then, salam alaik.

Friday, September 14

Kota Bogor

bismillahirrahmanirrahim.
salam alaik pembaca budiman. 
sempena pagi jumaat yang indah ini, saya ingin mengucapkan. ecewah. sebetulnya hari ini subuh saya sedikit lewat. entah kenapa jam saya berubah menunjukkan waktu tiga jam lebih lewat. sampai berkali-kali mesej budak bilik sebelah semata untuk bertanyakan masa yang terkini. sepuluh kali reset jam, sepuluh kali jugak jam saya salah. haih.

ok, kembali ke jalan yang lurus. ada yang sudah berbicara. 
mah, senyap je duduk bogor tu xrindu malaysia ke?
mah, dah la pegi senyap2, balik nanti pun nak senyap2 keee? eh, tak. mungkin saya taknak balik kot.*muka serius*

ha, yela2. meh sini kita cerita sket.
ahad yang lepas, genap seminggu kat bogor, semua pakat nak keluar. almaklumlah, kat area2 jalan bara tu tak banyak sgt barang boleh beli. jadi nak cari pasaraya yang besar sikit untuk cari keperluan peribadi. tanya punya tanya salah seorang kenalan mencadangkan, 
kalian bisa kok ke botani square, soalnya disana ada Giant.
oh. BS tu kat Kota Bogor.

ye, semua kawan-kawan pun buat muka shining bila dengar perkataan Giant. nampak sgt la yang aku sorang je yang selalu pergi Mydin kan. Maka kami bertolak seawal jam 8.30 pagi. Rancang nak bertolak pukul 8 tapi disebabkan kami ada seorang princess, maka terlewat setengah jam. biasalah kan, princess...... hehe.

Jalan kaki ke Bara untuk tahan angkut. cari angkut yang kosong sebab hari tu kami bersepuluh orang. maaf lupa nak ambil gambar angkut. pakcik angkut pun hantar ke stesen bas Pakuan. stesen bas dia sederhana je, tapi ada banyak bas yang kecik dan most of the bus have a labelled "fully aircond". lupa lagi nak tangkap gambar, sekian. Dari stesen bas Pakuan, terus bergerak ke stesen Bubulak. turun je kat Bubulak, dah nampak bangunan yang sederhana besar dengan label Botani Square. huhu
ye, sekali lagi semua buat muka esaited sebab nampak shopping mall yang ala-ala Mines.
Jalan punya jalan, bila sampai kat depan BS tengok dah ramai orang yang kumpul depan pintu dia. ye, sangat ramai. maka kami pun kehairanan. 
kenapa x masuk? 
kenapa tunggu kat luar? 
apa yang best nye kat luar ni? 
tahan nafas. sebut perlahan-lahan. pasaraya itu masih belum bukak. hahahahahaha
BS mula beroperasi jam 10. padahal masa tu jam baru pukul 9.50 pagi. sekian.
maka semua orang pun tunggu kat depan dengan muka kesian.

sambil tunggu, sambil tangkap gambar. oh, yang berdiri tu princess harap maklum.

Inside of the mall, semua orang pergi makan. tapi aku dengan na singgah kat Gramedia. kedai buku macam ala-ala MPH. dalam dia sangat awesome. ye, kalau bercerita pasal buku haruslah awesome. orang sangat penuh mungkin sebab hari ahad kot. disebabkan aku masih belum familiar dengan penulis indonesia, jadi aku terus tengok bahagian komik je.

oh, komik dia sangat banyak. doremon, conan, naruto, bleach, budak getah, slam dunk dan jugak komik ikhtiar hidup. tapi semua dalam bahasa indonesia. yang paling lucunya komik shabu2 yang amcik tak suka tu pun ada. hehe. 



oh, mah harap amcik tak minx komik ikhtiar hidup ni sebab harganya sangat mahal. dia punye edition pun besar sket dari yg kt malaysia. tengok punya tengok. perut lapar. pastu pgi makan. xyah tgk la gmbr makanan. boring nak tunjuk. haha. 
till then salam alaik.