kalian yg sy hargai

tHe wOrLd aS i sEe iT, mY wOrLd aS i eXprEss iT

Friday, November 22

jumaat, tengahari

bismillah,

aku sudah biasa dibawah, menolak kalian supaya ke atas,

takde rasa pahit, kita tak tahu betapa sedapnya rasa manis.
terima kasih kopi, haha

pelukcium adik lelaki, sgt berbeza dengan pelukcium adik perempuan,
aku masih belajar banyak perkara,

dari nak bina yg baru, aku lebih cenderung membaik pulih yg lama,

dia yang semalam, bukan yg hari ini,
setiap hari, belajarlah.


malam ni ujian kedua amali hasilan makanan,
seronok buat roti, beger, mayonis segala bagai,
malam nilah penentuannya,
*sengih

Tuesday, November 19

"dan aku mulai takut, terbawa cinta, 
          menghirup rindu yang sesakkan dada," letto


igt nk simpan je gmbr ni,
but then,,,
ah, upload je lah. 


bismillah,

'bila ku terjatuh nanti, kau siap mengangkat aku lebih tinggi'
seperti pedih yang telah kita bagi,
layaknya luka yang telah terobati,
bila kita jatuh nanti, kita siap untuk melompat lebih tinggi, SO7

sejak akhir-akhir ni rasa macam senang emosi bila dengar sesetengah perkara,
ini bukan hati tisu,
tapi aku sendiri pun tak tahu,

sejak akhr-akhir ni banyak buat bodoh,
-ah ye, macamlah selalu kau pandai sangat,

aku ingat nak keliling dunialah,
-habiskan apa yg kau tengah usahakan ni boleh? dush


aku penat, rasa nak berhenti je,
-berhenti rehat takpe,   tapi jangan lama sangat oi,

ah, kalaulah aku kuat,
-kalau kau kuat mungkin kau akan lebih byk menindas. dush. dush.

aku bukan taknak tolong kau, aku betul -betul tak mampu,
-sigh.

test dua oi,
-nak taknak kenalah struggle. sape suruh suka sgt ta'jil. batuk. 

Thursday, November 14

ok, dah habis!

bismillah,

ok dah habis! *sila baca dengan nada gembira.
harini result UPSR keluar, jadi seluruh pelosok Malaysia berkongsi rasa yang sama,
tahniah buat yang berjaya,
untuk yang tidak, ini bukan pengakhirannya,

dan untuk kami sekeluarga,
"alhamdulillah, dah habis,"
   kata baba sambil senyum lebar. aku dapat rasakan perasaan lega baba. lega dia macam test 1 dah habis, tapi test 2 dah nak start. haha. ok, ini serious. baby kembar penyambung generasi terakhir dekat SK DABB tu,

tata,
meema,
ecah,
abang,
amcik,
yah,
baby irah,
baby ilah,

lapan orang kot. lapan orang ummibaba hantar pergi sekolah.
cakap pasal pergi sekolah bukan setakat daftar nama, hantar pergi, pastu ambik balik sekolah.
dari lencana sekolah, sampai butang baju sekolah yang hari-hari tercabut ummi akan jahitkan.
gosokkan baju sampai semua pandai gosok baju sendiri,
basuhkan kasut sekolah kalau masing-masing tak larat,
kapurkan kasut, ah, yang paling tak boleh lupa kalau hujan, kasut tak kering.
ummilah yang terbongkok-bongkok sumbat kasut dengan surat khabar, susun bawah peti ais supaya kering,

itu belum cerita pasal bekal makanan pulak,
satu-satu ummi akan masukkan dalam beg, pastikan botol air penuh,
kalau ummi buat sarapan roti canai, siap asingkan kuah dengan roti supaya tak lembik nak makan time rehat,
ah, aku sampai asasi kot dapat lunch box dari ummi.
syukur sebab dapat universiti yang dekat dengan rumah. syukur sangat-sangat.

kalau baba,
paling tak boleh lupa bab nak pergi sekolah.
kami pergi sekolah ulang-alik naik motor. bukan baba takde kereta, tapi zaman dulu lagi selesa naik motor rasenye. cepat sampai kot. haha
ada satu masa tu, tata, aku dan ecah serentak pergi sekolah.
kami berempat sekali dengan baba naik satu motor. tak boleh bayang macamana boleh muat. haha
yang aku ingat, ecah mesti nak duduk belakang baba, peluk baba kuat-kuat. tata paling belakang lah sebab dia paling sulungkan.
senyum sendiri kalau ingat balik naik motor pergi sekolah.
masa aku darjah lima, kami berempat serentak pergi sekolah. jadi berlima lah kalau campur baba.
aku, ecah, abang, dan amcik. macamana pergi sekolah time ni aku tak ingat. betul aku tak boleh bayang, haha

kalau kt sekolah mesti cikgu bagi nama panggilan masing-masing yang lain dari nama sebenar.
adik khaulah, kakak ecah, kakak aslam, kakak si kembar,
ape saje lah, ape saje yang boleh dipanggil asalkan kami toleh. haha
kalau masuk cikgu baru, atau cikgu praktikal maktab,
mesti diorang akan konfius antara aku dengan tata,
atau aku dengan ecah, atau abang dengan amcik, atau si kembar. seronok bila fikir balik.

sekarang, semua dah besar. dah tak payah ummi ingatkan semua benda,
bekal jangan lupa,
botol air dah isi ke,
kasut dah basuh,
giliran siapa sental stokin minggu ni,
esok ade kelas tambahan kat sekolah tak,

sekarang soalah dah lain, orang akan tanya,
nak sambung belajar ape,
besar nanti nak jadi ape,
nak kawen dah ke, erk

besarlah, belajarlah, terokailah, hiduplah dengan seadanya.
yang penting,
apa yang ummibaba ajar sejak kita semua dalam kandungan lagi,
jangan kita lupakan,
jangan letak tepi,
yakin,
Allah yang bagi manfaat
dan Manusia tak mampu bagi mudarat kepada kita semua,

la takhaf wa la tahzan. innaallaha ma'ana

jadi, terima kasih buat seluruh warga SK DABB. terima kasih buat cikgu, cikgu besar sampai lah kepada kerani. terima kasih bantu ummibaba menjadikan kami orang seperti hari ini *lap air mata.



ok, dah habis!
senyum sampai telinga