kalian yg sy hargai

tHe wOrLd aS i sEe iT, mY wOrLd aS i eXprEss iT

Monday, December 28

bismillah,

lama dulu, ada orang berkali kali menitip pesan.
mereka yang tidak membaca tidak akan boleh menulis,

dan aku yang tidak membaca ini, tersangat ingin menulis,
jadilah tulisan ini yang entah apa apa sekadar repekan seorang anak muda yang sedikit serabut,
kah


2015 akan berakhir dalam kurang dari kiraan lima.
bukan itu yang aku takutkan,
bahkan yanvlebih aku takuti adalah semua janji yang masih tinggal janji

semoga shameemah dapat sambung master, phd pastu jadi lecturer,

Sunday, December 6

bersahabatlah,

bismillah,
aku suka belajar,
sangat suka belajar,
suka belajar apa sahaja.
bahkan,
sekarang ini aku masih teruja bila tengok perkara-perkara baru yg aku temui setiap hari.

tapi masa aku tak banyak untuk pergi setiap kelas dan sesi pembelajaran yg ada,
jadi aku selalu belajar dari kenalan.

abang,
dia selalu pesan kat aku,
kalau kau kawan lamalama dengan orang tu,
tapi yang kau dapat hanya teman bersembang dan ilmu kau tak bertambah,
maka ada sedikit kerugian disitu,

jadi,
aku selalu usahakan untuk bersahabat dengan orang yang boleh menambahkan ilmu aku,
macam sekarang,
kerja dengan nepal,
berkawan dengan nepal,
belajar dari nepal,

acahacahdewasa


Monday, November 30

aku pasti aku meninggalkan kalian,

bismillah,,

takdir adalah sgt menghairankan. dia boleh jadi sgt mengujakan dan sgt menggerunkan dalam selang masa yg sangat singkat.

pun begitu,
hidup harus dilalui,

sungguh,
aku sudah betah disini,
cuma suatu yang aku yakini,
aku akan meninggalkan kalian, pasti,

__________________________________________________________________________

jauh-jauh dan sendiri-sendiri,
mengapa yang asing juga yang bisa menghibur hati,
Allah, mohon kuatkan hati.
__________________________________________________________________________

Sedikit demi sedikit, 
aku mulai tamak,
semua pun aku mahu rasa, semua pun aku mahu cuba,
sungguh rasa ingin tahu ini sedang membawa aku kearah yang sedikit berbeza,





Wednesday, November 4

marilah, kita teruskan

bismillah,
aku cuma sudah terlalu rindu untuk menulis,
jadi marilah kita teruskan menulis.

bila kerja dalam kalangan berbilang bangsa,
aku harap dapat berbicara dalam banyak bahasa,
jadi mungkin aku boleh sampaikan dakwah dengan cara aku,
tapi harap je lah. hehe

____________________________________________

sepuluh tahun dulu, 
doa aku berkisar untuk sambung belajar ke sekolah menengah,
dan baba buat aku janji untuk sambung degree,
tanpa buat sebarang pinjaman. 
syukur,
dua hari lepas, aku sudah selesai semuanya,
empa tahun. terima kasih pembayar cukai,
entah bagaimanalah harus aku balas budi kalian,

___________________________________________

sepuluh tahun lagi,
aku tak tahu, apa yang akan jadi pada aku,
cuma berharap,
masih menulis lagi.

___________________________________________

ada sesetengah orang, dia tidak perlu, tidak hairan dan tidak peduli,
pada perasaan belas kasihan dan simpati yang ada pada orang lain,
bahkan mereka yang hebat dan kuat ini tidak akan pernah tahu,
nikmatnya berkasih sayang kerana allah semata,
dia takkan pernah tahu,

___________________________________________


Wednesday, October 21

takkan merungut lagi

bismillah,

aku telah berjanji bahawa aku tidak akan merungut lagi,
walau tentang apa pun,

marilah kita mengenang tarih bersejarah ini dan membantu aku menunaikan janji.

marilah,

Saturday, October 17


abang, jdt mara ke final piala afc. sebab kuwait kena gantung.

rinduya,
rindu sangat,
rindu nak sembang benda-benda remeh dgn abang. aku cerita hampir semua perkara pada abang. mungkin sebab dia sentiasa ada kt rumah atau mungkin juga dia sentiasa setia tadah telinga.
tapi sebenarnya, sebab utama adalah,
abang selalunya tersangat melebihi abang dari 'abang' yang aku sendiri tak pernah ada,

semua benda.
bila cakap semua benda,
memang semua benda.
sampai satu tahap,
mungkin kalau ada org nak bersahabat dengan aku.
aku akan suruh dia jumpa abang dulu, baru jumpa baba,
mungkin,

sekarang, bila aku dah mula kerja. jumpa ramai orang baru.
belajar macam-macam benda baru,
aku jadi tambah rindu dekat abang,
sebab selalunya bila ada benda baru jadi kat aku,
abang yang akan tahu dulu,

paling aku takboleh lupa,
sem akhir, kawan kuliah ajak pergi makan malam kolej duabelas,
aku nak pergi malas, bukan ada baju yang sesuai,
jenuhla abang pujuk aku jahit sehelai baju,
sampai baju siap, dia gigih tunggu atas kerusi roda, teman aku,
bila dah siap,
abang sengih lebar sambil cakap,
untungkan kalau tahu jahit?
masa tu, aku ketawa suka hati,
sekarang, baru aku tahu.
aku untung sebab ada dia,
yang sanggup bagi semangat, walaupun untuk sekecil-kecil perkara,

malam ni tgk bola sorang-sorang je 

Tuesday, October 6

being one of the eldest

bismillah,

baby tak biasala kalau balik rumah xnampak meema,

being one of the eldest, kelemahan aku yg paling besar adalah,
takut gagal,

sampai kadang-kadang aku marah pada diri sendiri, kenapa tak cuba je buat benda tu dulu,
kalau salah pun, bukan rugi sangat,
paling kurang pun. rasa malu je.

sekarang,
aku selalu rasa,
why dont you just give it a try mah?
maybe it will work.
maybe,

dan kemudian, aku kembali berseorangan berperang dengan perasaan.

___________________________________________________________

sehari sebelum pindah melaka, aku sempat jumpa deba. fen je xsempat. dia sibuk nak prepare pegi tokyo. peh, cemburu jugak aku mendengarnya, 

seronok cerita pasal hospital deba, pasal gudang popular aku, 
pasal asasi dulu, pasal master nanti,
last-last deba said,

you have made a lot of good choices in your life mah,
dont make mistake when it come to your life partner,

deba pun macam ummi, risau pasal jodoh aku. 



Sunday, October 4

bismillah,

sebenarnya,
ada masamasa senggang aku selalu terkenang,
yang kalau aku balik rumah, bagi salam, bukak pintu,
aku akan nampak abang dulu,
maafkanlah aku ya allah,
berpaut pada kasih manusia, melebihi kasih padamu,
maafkanlah aku,
maafkanlah,

__________________________________________________

sebenarnya,
ada masamasanya,
orang yg selalu nampak gagah dan matang,
juga butuh bahu untuk bersandar,
atau paling kurang,
telinga untuk mendengar,

__________________________________________________

sampai bila nak menulis?
sampai bila-bila.
sampai aku sendiri sedar,
bahawa keserabutan ini yg mendewasakan aku.

siapa aku hari ini,
adalah hasil keserabutan semalam,
terimakasihsemalam


Wednesday, September 30

jujur cakap,

bismillah,

aku sedang berbicara soal jujur,

lulus kak, dah boleh kawin. 
kata ijat sambil menambah kali kedua spageti goreng aku.
haish, takde orang nak lah jat, 
balas aku sambil senyum tersenget-senget,
ah, kalaulah dia tau, dalam spageti tu aku tambah sikit serbuk kari, haha
jujur dia, menghiburkan hati aku

you tau, you smile ada sikit manis? 
jujur tak bertempat, kadangkadang memang takperlu,

sister, itu line ada many-many broken mee, cannot packing.
you pigi sana, you angkat itu mee, kasi buang. understand or not understand?
tiba-tiba english speaking skills, presentation skills,  dan semua skills yg degree kau bagi,
sudah tidak berguna lagi,
sistem pendidikan dii negara kita sudah tidak jujur lagi.

kalau aku tulis hikayat tentang, aku, degree dan nepal itu.
siapa sanggup baca dan hayati,
oh, terima kasih pada yg sudi.



bismillah,

ayuh shameemah, dewasalah

memilih untuk bekerja sedikit jauh dari rumah, kestrugglean paling sukar buat saya,
mungkin adalah menyantuni dua hati yang baru.
teman serumah aku, dua tahun lebih muda,
mereka ternyata lebih betah jauh dari keluarga, keluar bekerja dan hidup sendiri,
justeru,
aku yang masih bertatih,
terkial-kial untuk menyantuni hati mereka berdua,

ayu sedikit lebih mudah disapa berbanding ijat yang sering harus diulang beberapa kali soal yang sama,
sebelum aku boleh mendapat jawapan,
mungkin dia lebih pemalu dan lebih sedikit bilangan ahli keluarganya, mungkin.
dan antara khabar kurang enak,
ayu akan berpindah rumah bulan hadapan,
ye, dua hari lagi,
jadi lepas ini. aku akan lebih banyak bercakap dengan tv, bear kesayangan dan apa sahaja,
kerana ternyata ijat,
sangat pemalu orangnya.

kadangkadang aku amat berharap bahawa aku pandai memasak,
kerna kata orang lama,
untuk ditawan hati, harus ditawan perutnya dahulu,
terbengong. haha. ye, aku sedang terbengong.

Thursday, September 24

aidil adha tahun ini,

bismillah,

aidil adha tahun ini,
mungkin aku lebih mengerti perasaan ibrahim saat diminta meninggalkan isterinya hajar dan ismail putranya.
ye,
pasti sahaja aku masih belum punya keduanya tapi tetap aku meninggalkan kesayangan bukan? haha

sendiri buat keputusan, sendiri tahan perasaan.
sudahnya,
bila sendirian mulalah asyik berangan,

tempat kerja ok,
rumah ok,
makan ok,
amalan harian akan ok, kot
sunyi je yang tak tertahan,
takkan harihari nak pasang tv kuatkuat,
apa je boleh buat untuk hilangkan sunyi?
cuba lah kongsi,
aku tertekan bab ni je,
sunyi,
aku memang takboleh,

Friday, September 18

bismillah,

yakin diri pada kau,
mungkin sombong tak menentu pada dia,
bertabahlah,
manusia takfaham bahasa,
masih belum pupus,


Wednesday, September 16

bismillah

aku sering berharap,
untuk menguasai semua bahasa,
agar di setiap perbualan,
tidak ada hati yang akan terluka,
tapi sering, aku bermimpi cuma,
heh, kau dah kenapa?

Wednesday, September 9

Jadi apa benar kalau,

Bismillah,

Jadi apa benar kalau,
rindu ini sudah tiada,
aku akan lebih mudah mengatur langkah?

aku kalau time nak tinggalkan rumah je,rasa macam nak tinggalkan abang,


Sunday, September 6

hari pertama

bismillah,

hari pertama,
takde adikadik nak disakat,
sudahnya aku hadamlumat catatan matluthfi,
dalam banyak-banyak sendagurau dia tentang hidup,
antara yang paling berkesan dalam hati aku,
bila dia sifatkan,
saya dibesarkan bersama 3 sosok kerabat perempuan,

kerabat,
sedap dibaca, kuat dijiwa, tenang di minda,
aku rindu,
nak dengar abang iktiraf aku sebesar itu,
amcik?
silakan, bermimpi.
haha

Wednesday, September 2

tiga tahun lalu

bismillah

tiga tahun lalu,
aku baru sampai jakarta,
baru nak kenal hati budi masing-masing,
baru nak berkasih sayang kerana allah,
baru nak buat semuanya,
tiga tahun lagi,
harap sayang masih sama,

Monday, August 31

sebulan lalu

bismillah,
sebulan yang lalu, 
aku buat keputusan merepekntahpape untuk kerja kat gudang buku,
yup gudang buku,
aku mengaku perkataan buku tu buat aku lupa perkataan gudang, haha
actually, it was aaishah's that was really eager to do part time job during semester break 
while me already decided to chill at home while learn how to cook nasi lemak yg ummi selalu masak sedap tu.
sampai satu hari kami nampak iklan kerja kosong tu dan sama-sama teruja untuk cuba apply.
adik-beradik tak boleh mohon kerja tempat yg sama sebenarnya,
tapi nasib sangat menyebelahi kami dan akhirnya dapatla kerja gudang buku,
seronok sebab kerja dengan buku,
penat sebab kerja dengan bergudang-gudang buku, haha

aku sempat rasa few department dalam gudang tu,
department clearance stok, semua buku murah-murah punya sebab nak clear stok,
department e-commerce, hari-hari balut parcel org beli buku online,
department stationary, label alat tulis untuk jual kt kedai buku,
department cd, label harga cd yg dijual di kedai buku
dan department new outlet, baca gr, check harga, check quantity dengan pricing,

everything was so awesome because books and stationary are my fav kot. haha

paling penting, dapat jumpa pelbagai jenis orang. 
baru aku faham, apa maksud mantera,
   ijazah terbaik datangnya dari jalanan,
   dari pengalaman bercakap dan bersalaman,
macam-macam jenis kesusahan hidup dan ketabahan yg aku dpt jumpa dan hadam sebagai pelajaran.
genap sebulan, aku rasa maca berjaya menggenggam #ijazahkehidupan.

dan atas beberapa sebab,
yang puas ditimbang tara,
aku ambil keputusan untuk terus rasa sepak terajang alam pekerjaan,
supaya aku tidak cuma mahir melontarkan teori,

shameemah,
trying to be practical



Friday, August 21


"sebelum pergi, mat ada benda suruh tanya kan kat kau,"
"haha, tanya apa pulak? dah pergi tiba-tiba macamtu, berani nak tanya-tanya lagi,"
sham meluahkan rasa yang membuku,
"dia tanya, kalau kau sudi jadi kawan dia. sampai bila-bila. kau sudi tak?"
aku senyap. ini bukan pertama kali dia disoal sebegitu. maksudnya sama , cuma frasa yang berbeza dan dari orang yg berbeza. entah kenapa, kali ini hati berat untuk menolak. tetap keadaan masih tidak mengizinkan untuk mengiakan. perlahan dia mengumpul kekuatan,

"cakap kat dia. aku takde yg istimewa, langsung takde. dan setiap pagi, aku harus bangun dan berjuang untuk menjadi lebih baik. kalau dia sudi teman susahsenang, jatuhbangun, bodohbangang aku sampai bila-bila. aku lebih dari sudi."

Wednesday, August 19

yang lebih manis dari gula

bismillah,

aku lupa hari lahir fenny untuk kesekian kalinya.
padahal dah tanda dalam semua kalendar 19 ogos tu,
sebab tu orang tua selalu kata, bukan rezeki kita,

aku hairan dan sedikit terkagum,
kerana ternyata,
ada didunia ini yang lebih manis dari gula,
subhanallah

dalam banyak-banyak bahasa,
aku paling kagum dengan bahasa badan,
dan aku rasa,
aku paling mahir dengan bahasa badan,
haha

aku paling benci,
copycat person,
siapa je suka benda yang tak asli,
kun anta beb, kun anta

Monday, August 17

interview kerja

bismillah

rabu lepas, aku pergi interview kerja.
jawatan ptm sambilan. aku dah pergi dan aku dah gagal pun.
pelik, kegagalan yang kali ini aku terima dengan hati yang terbuka.
memang aku setahun jagung dalam arena aku sendiri,
ada kawan aku yg dapat, aku teruja sedikit mengenangkan interview tu ada senior dua tahun atas yg hadir,
tp kawan aku yg fresh graduate, dapat diterima juga
itu rezeki dia sebenarnya,

rezeki aku,
gudang buku. haha
nanti mesti rindu, semua buku-buku tu,

esok, ada satu lagi

Tuesday, August 11

senarai mesti cuba sebelum berumah tangga

bismillah,

suatu masa dahulu,
aku pernah menyenaraikan senarai mesti cuba sebelum berumah tangga,
sedikit sebanyak. aku rasa sedikit bangang apabila menyiapkan senarai seumpama itu,
seolah-olah hati menidakkan keupayaan mereka yang telah berumahtangga untuk melakukan semua itu,

andai kata,
esok, aku kahwin,
lusa aku dah ada anak tigaempatlima,
dan kemudian aku jadi lupa senarai itu aku taruh dimana,
jadi aku senaraikan semuanya disini,

1. jelajah perpustakaan awam
2. menulis tentang betapa hidup adalah guru yang terbaik
3. mengapresiasi setiap insan yang pernah aku temui ketika melakukan perkara yang kedua.
4. menjahit sebuah diari dari fabrik yang paling aku gemari
5. ambil cuti sehari dan menyusun buku kegemaran. haha
6. bekerja di kedai buku.
7. bekerja di kedai kamera, dan belajar tentang kamera.
8. belajar printing silkscreen.
9. belajar edit gambar
10. terus-menerus menyenaraikan perkara dalam  senarai mesti cuba sebelum berumah tangga

keberuntungan

bismillah,
aku sangat percaya,
keberuntungan setiap orang adalah berbeza,
tetapi entah mengapa,
hati sering cemburu buta,
biasalah kitakan manusia

Wednesday, August 5

bismillah,

kadang-kadang aku terfikir,
kalaulah diri punya kebolehan meramal baik dan buruk,
entah berapa banyak kesilapan yang dapat di elakkan,
atau tetap,
aku memilih untuk ikut kata hati?

Thursday, July 30

draining away.

bismillah,
sekarang tengok kalendar pun semacam sedikit seksa.
konon nak buat itu ini entah kemana,
mana wish list yang aku buat dulu-dulu tu xtau lah,
yang ada, cuma buku biodata clique satu harmoni.

bukak buku biodata tu terasa macam terasa sedapnya peluk faez, usik zuhairah, fight fair and square dgn ima and burst all out dengan ieyah,
rindu zaman kecik tapi tak sabar nak dewasa,
aku ni kanak-kanak yg terperangkap dalam diri orang dewasa ke macamana?

aku takut tgk kalendar, sebab masa aku macam draining awayyyyyyy
pfffft

shameemah
sedangtidakmenganggur

Monday, July 27

inikan raya

bismillah,
dua hari lepas, baba dgn ummi ke melaka,
hantar tata balik ke pangkuan anak murid tercinta, haha

habis dah raya tata, sekejap je.
kalau raya lama sgt pun, boleh gemuk kami adik beradik.
tata kan rajin melayan kan tekak masing-masing.
dahla semua menu baru dia try pun sedap mashaAllah. haha

dalam perjalanan balik, baba singgah rumah nek ngah.
dia mak ngah baba, tapi aku teriak dia nek ngah la.
nek ngah dah berusia, tapi dia masih kuat.
aku ingat rumah dia ada tangga yang tinggi sebab tangga tu direct boleh sampai ke loteng,
loteng tu dekat bumbung rumah, kotla ada yg kurang jelas,

tangga yg semacam punya tinggi tu,
nek ngah naik dengan selamba nya, walhal badan dia dah bongkok dua dah pun.
sembang punya sembang, kak ana cakap kat ummi aku,
mak aku sentiasa semangat turun naik tangga sebab kucing dia suka duduk bahagian atas rumah,
dari perbualan tu, aku belajar satu perkara.
kalau nak ada semangat, kena ingat yg diri kita ada tanggungjawab.
nek ngah igt dia kena pelihara kucing dia sehabis baik, mahu tak mahu dia daki jugak tangga tu,
sama macam kita, bila rasa down, igt balik yg memasing ada peranan, ada tanggungjawab terus rasa bersemangat balik.

random sebanrnya apa aku tulis ni,
tapi rasa nak tulis jugak.
perasan tak aku tak cerita pasal tok ngah?
ah, beliau dah meninggalkan kami beberapa bulan lepas.

time and tide wait for no man,

time and tide wait for no man,

semua orang sedang berhempas pulas membina kehidupan,
aku sedang amat berharap bahwa aku akan bisa melakukan semua perkara yang aku mahu sebelum meneruskan pelajaran.

*change mode*

semua pun sibuk nak cari kerja, nak sambung belajar dan mungkin sedikit beruntung sedang membuat persiapan mendirikan rumah tangga,
aku je yang masih ternganga-nganga bila semua orang tanya,
lepas ni nak buat apa?
ughh
sambung belajar, macam terlalu awal, aku suka belajar, tapi taknakla awal sangat,
nak kerja, tapi tak tahu nak kerja apa. aku patut bersedia dari awal sebenarnya. dengan spa closed pengambilan baru lah, dengan ringgit jatuh teruk lah, penubuhan parti potilik barulah, ok takde kaitan, pendekata, aku tak tahu nak kerja apa,

mungkin aku patut ambik kursus kemahiran,
nah, im too lazy for any official lesson session now,
so, nak buat apa ni? update blog je lah,

aku dah isi borang sgs, tp sangkut kat sv.
dengan proposal,
of course,
dan tarikh tutup lagi dua hari.
huwaaaa,
dalam situasi macamnilah, aku harap abang masih ada,

till then, salam alaik.



Tuesday, July 7

bismillah,
dua hari lepas, ada kenalan dari bogor pm kt fb.
dia nak berkunjung ke malaysia barang sehari dua,
menikmati indanhnya menghirup udara di tanah kecintaanku,
dan dia pun membuka perbualan seperti begini,

jadi meema, kalau di malay enak nya kemana aja?
teka aku jawab apa?
aku google, ya aku google.
kemudian barulah ku sedar betapa aku lebih tahu tentang lokasi di jakarta berbanding di negara aku sendiri, sadis weh
sadis

shameemah,
masihmenganggur

Thursday, July 2

bismillah,

suatu lagi fasa baru dalam kehidupan.
seingat-ingat aku, fasa paling sukar yg pertama dalam hidup.
adalah bila aku bertukar dari sekolah rendah ke menengah.
hampir sebulan lamanya mengambil masa mengadaptasi dengan suasana yg baru,
dan sahabat baru tentunya.
untuk seorang ambivert yg senyap tak terkata tapi lantang tak ingat dunia,
saat hati sudah bersapa,
tempoh sebulan masih dikira bagus. haha

ok, itu fasa baru pertama dalam hidup aku,
fasa baru kedua,
adalah bila pertama kali berkongsi bilik dengan orang lain selain berbinti abd gafar,
lima orang pulak tu,
heh,
zaman asasi, aku ambil masa dua semeseter untuk betul-betul yakin dan percaya bahawa laisha,amal,epi, mat dan jejeh telah ditakdirkan menjadi sahabat aku,
haha

dan sekarang fasa baru yang entah keberapa,
dari seorang mahasiswa,
aku adalah pengganggur sepenuh masa,
sadis.

Tuesday, June 16

the final, final

bismillah,

duh
the moment im writing this,
i should be studying for my final exam,
but then,
im still being disturbed with such miscellaneous matter,
that stop me from studying,
like what?
like writing my first draft thesis.
ah there you go the question.
why dont i finish it earlier?
how can i?
i have to admit that, working with people is hard,
depends on them is way more harder,
i must.
i repeat, i must gt a signature from my sv indicate that i have finish my fyp properly,
but he seems so busy until i cnt even gt reach of him,
no email, no whatsapp. no fon call, im stuck
why should i write this though?
dunno,
im clueless, thats all

Tuesday, June 2

tapi dia berangan

bismillah,
dia belajar teknologi makanan,
tapi dia berangan nak jahit pakaian,

dia banyak tanggungjawab,
tapi dia berangan nak berehat sebentar bersama kitkat,

dia banyak alasan,
tapi dia berangan dia akan maju ke depan,

dia banyak cakap,
tapi dia berangan semua akan terbina sendiri,

dia memang suka berangan

Sunday, May 31

i wish,
when a saw a strangers. that really need help
i can stop by, and just say.
lets do this!
im gonna help you bro,

recently,
my heart was always in doubt,
when people were ask for help,
i keep ask myself back, will he help me again in future?
or will he at least remember me that i used to help him,
or will he remember me during he's good time?

when people betrayed, i just cant stop myself from thinking such all that




bismillah,
masa untuk sembang-sembang dengan kawan,
bukan banyak sangat sekarang ni,
semua kena masuk lab, siapkan analisis,
jadi sesekali terserentak menghadap nasi bungkus,
memang kami manfaatkan sungguh-sungguh untuk berbicara soal masa hadapan,

kau nak kerja ke sambung belajar,
peluh,
ada orang tu suruh aku rehat-rehat dulu,
lima tahun kot kita sarung labkot tu, 
masalahnya, aku ni memang bermalas-malas sentiasa, 

ke kau nak kahwin?
tak melayu lah kalau tak tanya soalan macamtu, haha
peluh,

Friday, May 22

tiba-tiba menulis, kembali

bismillah

ini minggu kedua belas.
ah, itupun kalau aku xsilap memangkah kalendar.
berbaki dua minggu lagi rutin kelas harian kami.
ah, minggu ini juga, tarikh akhir menghantar abstrak.
dan sesuai dengan padah aku yang suka bertangguh,
 penyelia projek akhir aku berada di China, satu minggu.
akibatnya,
kena tebalkan muka merayu pada pensyarah yang lain untuk semak dan mengesahkan abstrak aku,

dari atas sampai bawah, penuh warna merah
banyaknya kesalahan tatabahasa.
aku jadi terbengong seketika. seteruk itukah bahasa kedua aku?
dalam resume sungguh-sungguh menulis tahap kefasihan bahasa kedua 5/5,
yakin diri tak bertempat mungkin,
maka aku rasa perlu,
untuk tiba-tiba kembali menulis seperti ini,
tapi tetap dalam bahasa pertamalah,


Tuesday, May 12

asal aku cerita aku punya susah,
kau jawab,
tu lah semalam xpegi usrah
apa kalau nak kongsi masalah dengan kau,
memang kena masa usrah je lah?
payah,

Monday, March 16

bismillah,
abang, 
setiap kali mah nak jahit baju orang,
mah akan teringat satu-satunya baju yang meema sempat siapkan untuk abang,
kain putih tu, potong lurus agagak cukup labuh paras lutut,
tebuk lubang leher, 3 inci kali 2.5 inci,
siap jubah untuk abang pakai,
sehelai lagi kain putih,
potong lurus-lurus panjang agagak lilit kepala,
siap serban untuk abang pulak,
hensemnya abang bila pakai serban tu,

abang,
abang tahu meema sayang abang kan?
ya allah, rindunya dekat abang. 

Wednesday, March 11

masa untuk saya melayan perasaan,
seakan sudah tiada
tanggungjawab seakan tanpa belas dan kasihan sedang memeras seluruh emosi untuk menumpu sepenuh perhatian padanya,

untuk pertama kali, saya seakan tertanya-tanya,
apa guna senarai panjang dalam wassap contact,
kalau akhirnya tetap kita akan sendirian.

Monday, January 26

bismillah,

dah dua hari kepala asyik berdenyut tanpa henti, buat apa pun jadi serba tak kena,
tapi sebab janji punya pasal, hari ini kena jugak bergegas ke serdang,
amcik nak ubahsuai seluar, labuh sangat katanya.
sebanarnya janji hari ahad nak bawak, tapi hari ni baru ada kekuatan,
keluar dari kedai jahit tu, singgah beli sebungkus horlick ais,
bila sampai rumah, ummi tanya?
macamana amcik, meema tu ok tak?ok ummi, ok sangat. lepas je keluar dari kedai jahit tu, dia terus ok. siap tawarkan diri nk belanja amcik air lagi tau,
aku terdiam kejap, dan berfikir,
betulke aku gembira lepas pergi kedai jahit tu?

Thursday, January 22

like a sister

bismillah,
have you ever wonder,
how does it look like,
to celebrate a birthday like a sister?
so, its your birthday on the third of the month,
but as for the cake you have to wait until the end of the month,
since it it also your younger sister's birthday in the and of the month,
And,
in the end of the month,
you have to go and buy a cake for "january baby",
and when everyone enjoying the cake,
your baba ask,
kenapa tak suruh orang tu tulis nama mah sekali?
hahahaha

its okay,
i like being a sister anyway,

bismillah,
agak-agak dalam penatlelah kau mengejar dunia,
dan bila kau mengadu pada tuhan,
kau ada sebut nama aku tak?

write

bismillah,
i used to be a girl that write almost everything that ever happen to me.
and i even thought of make living by writing.
because i'm such a failure when come into speaking to someone,
but now,
i cant even finish a blog post, LOL